zondag 30 mei 2010 – 15.00 uur

DICHTERLIEBE
Frank Hermans – bariton
Frans van Tuyl – piano
Schubert, Brahms en Schumanns “Dichterliebe”

Romantisch liederenrecital met Dichterliebe van Schumann Im wunderschöne Monat Mai…

Frank Hermans

De warme en diepe stem van de bariton Frank Hermans zal op zondag 30 mei om 15.00 uur te beluisteren zijn in een op en top romantisch programma met de wondermooie liederencyclus “Dichterliebe” van Robert Schumann. Op de vleugel wordt hij begeleid door Frans van Tuyl.

Het is nog steeds het 200ste geboortejaar van Schumann en dat wordt aangegrepen om Schumann centraal te stellen. Uiteindelijk was hij samen met Schubert ook een meester in het schrijven van muziek op gedichten. Het concert opent met drie liederen van Schubert. Eerst een moment van rust en bezinning in ‘Nacht und Träume’ maar daarna de beroemde ‘Forelle’, waarin lichtheid met een donkere ondertoon. De vrijheidsminnende forel wordt door bedrog gevangen… In ‘Du bist die Ruh’ is er een verheerlijking van het andere. Het is geluk is daar waar jij niet bent. Met ‘Widmung’ stormen we de romantiek binnen. Het lied is aan Clara Wieck gewijd in het jaar van hun trouwen. Clara is ‘sein bess’res ich’.

Frans van Tuyl en Franks Hermans

Dan een korte cyclus van drie liederen waarin het verhaal wordt verteld over ‘Der arme Peter’ over onmogelijke liefde en stil verlangen en hij kan zijn verlies niet aanvaarden. Dus echt lekker romantisch allemaal. Brahms was de grote vriend van Robert en Clara. Voor Clara heeft Brahms zijn leven lang grote liefde gevoeld. Van hem vier liederen die daar goed bij passen. ‘Kein Haus, keine Heimat’ over een thuisloos iemand. In ‘Mondenschein’ is het de eenzame die nadenkt in de nacht en erg ontroerd raakt. Het derde lied ‘der Einzelgänger’ gaat een onbegrepen mens alleen op pad maar in het laatste lied ‘Mondnacht’ neemt de hoofdpersoon zijn omgeving met liefde op.

Dan na de pauze de 16 liederen op teksten van Heinrich Heine.

De hoofdpersoon is hevig verliefd en begint het eerste lied met ‘Im wunderschönen Monat Mai’. Maar tijdens de cyclus komen zijn verwachtingen niet helemaal uit. Van ‘Himmelhoch jauchzend’ zakt het af naar ‘Zum Tode betrübt’. Maar dat zijn altijd de mooiste liederen natuurlijk.

Eerder hebben wij liederenrecitals van Frank Hermans en Frans van Tuyl in ’t Mosterdzaadje mogen horen en hun presentatie en uitvoering is steengoed.

Reacties zijn afgesloten.