maandag 24 mei 2010 – 15.00 uur

2e Pinksterdag

SIRIUS SAXOFOONKWARTET
Angeline Cuijpers – sopraansaxofoon
Bert Haan – altsaxofoon
Gert Verrijdt – tenorsaxofoon
Boris Jansen – baritonsaxofoon
Gabriël Pierné, Frido Ter Beek, Juraj Valcahu

De onuitputtelijke mogelijkheden van een saxofoon

Het Sirius Saxofoonkwartet

Het Sirius Saxophone Quartet nodigt u van harte uit eens buiten uw ‘comfortzone’ te treden en rond te kijken in de wondere wereld van de saxofoon en het saxofoonkwartet. Laat u inpakken door de muziekfragmenten die te horen zijn op www.siriussax.com en kom vooral naar het concert. Dat wordt gegeven op Tweede Pinksterdag, maandag 24 mei om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje. Het zeer professionele Sirius Saxophone Quartet bestaat uit: Angeline Cuijpers – sopraansaxofoon, Bert Haan – altsaxofoon, Gert Verrydt – tenorsaxofoon en Boris Jansen – baritonsaxofoon. Op het programma werk van Frido Ter Beek, Carlos Micháns, Gabriel Pierné, Juraj Valcuha en Michael Nyman.

Zingen, fluisteren, brommen, scheuren, gillen, neuriën, het kan allemaal op de saxofoon. Warme melodielijnen, virtuoze loopjes, onverwachte wendingen en klinkende noten; de mogelijkheden zijn bijkans onuitputtelijk en in deze veelzijdigheid hebben de leden van het Sirius Saxophone Quartet elkaar gevonden. Hun repertoire omvat klassiek als wel compleet nieuwe werken speciaal voor het kwartet geschreven. De uitdaging is elke keer de saxofoon opnieuw te ontdekken en de vele gezichten van het instrument te laten zien. Op deze manier willen ze elk concert tot een verrassende en bijzondere ervaring maken. Door de nogal uiteenlopende leeftijden binnen de samenstelling van het kwartet worden veel ervaring en jeugdig enthousiasme goed gecombineerd.

Het programma opent met “Out of order” van Frido Ter Beek. Een werk waarin het lijkt alsof het allemaal niet op gang wil komen. Vele korte fragmenten worden afgewisseld met pauzes om dan uiteindelijk toch als een geheel tot een prachtig slot te komen.

Het Sirius Saxofoonkwartet

Daarna volgt “Quartetto no.1” van Carlos Micháns, een werk dat al langer op hun programma staat en helemaal eigen is geworden. Een stuk waarin virtuoze passages stijlvol worden afgewisseld met melodische lijnen.

Een Franse ‘klassieker’ is Gabriel Pierné met “Introduction et variations sur une ronde populaire”. Even op adem komen met een rustig intro met daarna variaties op een thema en een fuga in het einddeel. In het kwartet van Juraj Valcuha heeft de componist moderne speeltechnieken verwerkt en baseert hij zich op Oosterse klankbeelden. Hij gebruikt kwarttonen, hetgeen in de Aziatische muziek heel normaal wordt gevonden terwijl onze Westerse oren alleen gewend zijn aan hele en halve troonsafstanden. Alle technieken die verder mogelijk zijn op saxofoon passeren de revue.

Tot slot van dit concert zonder pauze wordt het eerste deel uit “Songs for Tony” van Michael Nyman uitgevoerd. Een werk dat oorspronkelijk geschreven is als filmmuziek maar inmiddels erg populair is voor saxofoonkwartet.

De leden van het kwartet studeerden respectievelijk aan conservatoria in Tilburg, Utrecht, Turnhout en Arnhem.

Reacties zijn afgesloten.