zondag 16 mei 2010 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Anna Yevdokimova
Mozart, Scriabin, Brahms

Pianiste Anna Yevdokimova en een hartstochtelijke Brahms

Anna Yevdokimova

Zondag 16 mei om 15.00 uur treedt de pianiste Anna Yevdokimova op in ’t Mosterdzaadje. Als opmaat voor de grote derde pianosonate van Brahms speelt zij Mozart en Scriabin.

Anna Yevdokimova opent het concert met een Rondo zoals die alleen uit de pen van Mozart kon komen. Op een speelse en geestige manier varieert hij op een bevallige melodie die hij leende van Johann Christian Bach. De Prelude en Nocturne van Scriabin zijn voor de linkerhand geschreven. Het is een uitstekende technische uitdaging, maar tegelijkertijd een oorstrelend voorbeeld van de Russische Romantiek. Scriabin nog als Russische Chopin. De twee Poems die volgen duren bij elkaar geen vier minuten maar laten de Scriabin horen die al helemaal in mystieke sferen is gekomen. Ze presenteren een heel eigen wereld.

Een goede opmaat voor het bijna symfonische werk dat Brahms op 20 jarige leeftijd componeerde. Het moet toch een vreemde jongeman geweest zijn. Hij bezat de wijsheid van de ouderen. Drie van die monumentale pianosonates schreef hij en waar hij het vandaan haalde is en blijft een raadsel.

De sonate nr.3 in F mineur opus 5 is vol hartstocht. Het tweede deel is gebaseerd op drie regels uit een gedicht van Sternau:

                         De schemer valt, de maan schijnt
                         Twee harten verenigd in liefde
                         En omarmen elkaar zalig


Het derde deel is een Scherzo en in het vierde deel wordt terug gekeken op het langzame 2e deel. Het vijfde deel is vol passie en eindigt in een vreugderoes alsof er een overwinning te vieren is. Misschien de gedachte dat ‘Frei aber Einsam’, dat thematisch in de tonen F,A en E in de muziek terugkomt niet meer als iets tragisch wordt gevoeld maar dat het een positieve acceptatie van zijn leven is, als twintig jarige dus!

De jonge pianiste Anna Yevdokimova studeerde in 2005 cum laude af in Rusland en leeft en studeert sinds die tijd in Nederland.

Reacties zijn afgesloten.