zondag 31 oktober 2010 – 15.00 uur

CHARABAN TRIO
Mark Snitselaar – klarinet
Mariëtte Gort – cello
Kathelijn van de Loo – piano
Glinka, Beethoven, Brahms

De mooiste muziek door het Charaban Trio

Het Charaban Trio

Op zondag 31 oktober om 15.00 uur zal het Charaban Trio drie stukken uit het ijzeren repertoire voor piano, cello en klarinet in ’t Mosterdzaadje uitvoeren. Dit professionele trio bestaat uit Mark Snitselaar – klarinet, Mariëtte Gort – cello en Kathelijn van de Loo – piano. Op het programma: Glinka, Beethoven en Brahms.

Het concert wordt geopend met Trio Pathétique van de Russische componist Michail Glinka. De in 1804 geboren componist schreef het werk in 1832, de periode dat hij compositie studeerde in Milaan, waar hij in aanraking kwam met de Italiaanse opera. Later studeerde hij in Wenen en Berlijn, waar Siegfried Dehn hem adviseerde muziek te schrijven met een Russische grondslag. Glinka was de eerste die opera’s op Russische thema’s ging componeren. Zijn muziek was een inspiratiebron voor latere componisten als Tsjaikovski en Rimski-Korsakov. Men noemt hem daarom ook wel de vader van de Russische muziek. In het Trio Pathétique zijn vooral de invloeden van de Italiaanse opera hoorbaar.

In het ‘Gassenhauertrio’ opus 11 van Ludwig van Beethoven wordt in het derde deel een bekend deuntje uit de opera gebruikt. Het was de opdracht die de uitgever hem gaf. De titel van het thema was: “voor ik ga werken, moet ik nog wat eten”. Beethoven componeerde er een eerste deel en een langzaam middendeel bij zodat het de voor die tijd gebruikelijke sonatevorm kreeg. Na de pauze staat het bekende trio Johannes Brahms op het programma. Hoewel Brahms al had besloten te stoppen met componeren, was het de klarinettist Richard Mühlfeld die hem nog inspireerde tot het schrijven van zijn vier zeer beroemde werken waarin de klarinet een rol speelt.

De drie musici van het Charaban Trio ontmoetten elkaar via de gezamenlijke docent Jan Gruithuyzen, door wie zij ook als trio gecoacht werden. Hun samenwerking was van meet af aan een grote muzikale klik en de naam Charaban betekent zoveel als ‘Janplezier’. Sinds hun oprichting in 2005 verzorgden ze vele concerten o.a. in het concertgebouw van Amsterdam dat live door de radio werd uitgezonden.

Mark Snitselaar rondde zijn studie klarinet cum laude af. Behalve als veelgevraagd klarinettist is Mark ook dirigent van twee orkesten en regelmatig in functie van blazerrepetitor bij symfonieorkesten. Mariëtte Gort legde zich na haar studie cello grotendeels toe op kamermuziek. Zij speelt in ensembles in binnen- en buitenland en maakte verschillende cd-opnames. De pianiste Kathelijn van de Loo begon in de Jongtalentklas in Den Haag en studeerde in 2006 aan het Fontys Conservatorium bij Jas Gruithuyzen. Zij won veel prijzen, volgde masterclasses bij beroemde pianisten. In Portugal was zij te gast bij Maria João Pires waar zij eveneens les van kreeg. Er volgden veel concerten. Momenteel is zij werkzaam als correpetitor van de jong talentklas van het Tilburgse Fontys Conservatorium en treedt zij op als soliste en in kamermuziekverband.

Reacties zijn afgesloten.