zondag 21 november 2010 – 15.00 uur

PIANOTRIO
Caroline Wagner – viool
Shuann Chai – piano
Sanne van der Horst – cello
Schubert, Kodály, Schumann

De Bezetting Speelt in trio verband

De Bezetting Speelt

Het is niet zo maar een trio dat concert geeft op zondag 21 november om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje. De drie musici maken deel uit van het veel grotere “De Bezetting Speelt” . Uitvoerenden zijn de pianiste Shuann Chai, de violiste Caroline Wagner en de celliste Sanne van der Horst. Op het programma staan Schubert (Impromtus piano solo), Kodály (duo voor cello en viool) en het pianotrio van Schumann.

De drie werken die gespeeld worden behoren heden tot de meest geliefde stukken kamermuziek, maar het is interessant te weten dat geen van deze beroemde werken in de tijd dat ze verschenen, erg gewaardeerd werden.

Schubert schreef zijn Impromptus in 1827, een jaar voor zijn dood op 31 jarige leeftijd. Ondanks zijn enorme talent en zeer vele composities was hij buiten Wenen niet zo beroemd als zijn tijdgenoot Beethoven. Hij leefde een armoedig bestaan. Pas na zijn dood ontdekten Liszt en Mendelssohn zijn muziek en zij moedigde uitvoering en publicatie ervan aan.

Zoltán Kodály componeerde de eerste tijd van zijn carrière anoniem. Hij had te maken met de economische crisis in Hongarije en het uitbreken van de eerste wereldoorlog. Hij verdeelde zijn tijd tussen muziek en taalstudie. Een grote belangstelling had hij voor taal en poëzie dat leidde tot een studie naar de Hongaarse en andere Oost-Europese volksmuziek. Een interesse die hij deelde met Béla Bartók. Samen behoren zij tot de beste Hongaarse componisten. Het duo voor viool en cello schreef hij in 1914 en werd pas door de oorlog, tientallen jaren later voor het eerst uitgevoerd. Het behoort nu met zijn volksmelodieën en ritmes tot de meest belangrijke kamermuziek van de 20ste eeuw.

Het laatste stuk is het Trio van Robert Schumann in D mineur. Hij schreef het in 1847 als eerste van drie sonates die hij schreef voor piano, cello en viool. Schumann vergezelde Clara Wieck zijn vrouw die een gevierd concertpianiste was naar Rusland. Haar succes kon hij niet altijd verkroppen. Hij zelf bleef nog maar onbekend. Met het componeren van het pianokwintet en het trio, dat uitgevoerd gaat worden, oogstte Schumann de bekendheid en roem waar hij naar snakte.

Het Rotterdamse ensemble De Bezetting Speelt (DBS) komt al vanaf haar oprichting tegemoet aan de veranderende eisen van de klassiekenmuziekmarkt door haar eigen niche te creëren en op ongebruikelijke plaatsen concerten te geven. Zich bewust van het belang van muzikaal ondernemerschap richtte zij in 2007 een eigen serie op in Rotterdamse kunstgaleries. In deze meer informele setting wordt het publiek uitgedaagd op een andere manier naar muziek te luisteren, en wordt een breder publiek aangesproken. De serie loopt inmiddels ook op de inspirerende locatie van het World Art Centre in Delft, waar DBS voor volle zalen speelt.

De flexibele bezetting van DBS (fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, twee violen, altviool, cello en contrabas) is een handelsmerk dat garant staat voor een grote programmatische diversiteit, waarbij een sterke rode draad in het programma altijd het uitgangspunt is.

Op zondag 21 november zal DBS wederom een afwisselend programma ten gehore brengen, samen met de concertpianiste Shuann Chai. DBS had al eerder het geluk met deze inspirerende pianiste samen te mogen werken!

Reacties zijn afgesloten.