vrijdag 5 november 2010 – 20.00 uur

“PESSOA AMÁLIA”
Maria Fernandes – zang
Hans Wesseling – guitarra Portuguesa
Hans van Gelderen – viola (gitaar)
Fado’s van Amália Rodrigues & getoonzette gedichten van Fernando Pessoa

Maria Fernandes en de ziel van het Portugese levenslied

Maria Fernandes
foto: Sasha Lambert

Op vrijdag 5 november om 20.00 uur treedt in ’t Mosterdzaadje de zangeres Maria Fernandes op. In het programma “Pessoa Amália” worden op traditionele wijze fado’s gezongen. Zij wordt begeleidt door Hans Wesseling – Guitarra Portuguesa en Hans van Gelderen – Viola (gitaar). Een eerbetoon aan Amália Rodrigues, koningin van de fado en de veelzijdige Portugese dichter Fernando Pessoa.

Fado betekent ‘lot’ en in zijn zuiverste vorm gaat deze melancholieke muziek over de grote mysteries en passies van het leven: liefde, dood, jaloezie en verraad. Muziek die direct uit de ziel van Portugal komt. De sleutel van de fado is ‘saudade’, een nostalgisch verlangen naar iets wat er niet meer is of onmogelijk te bereiken is. Dat kan een plek, een tijdperk of een persoon zijn. De oorsprong van deze muziek is een raadsel. Liggen de wortels in Arabië, brachten de Franse troubadours het mee of is het afkomstig uit Brazilië? De fado was er ineens rond 1850 en bereikte in 1940 een hoogtepunt. Amália Rodrigues, die in 1920 in armoede werd geboren, wist met haar expressieve stem de fado weer tot leven te brengen. Populair ook ver over de grenzen van Portugal.

Maria Fernandes is door de fado muziek betoverd. Zij reist door Portugal en komt in bekende en minder bekende fadokroegjes, concertzaaltjes en cafés waar zij in contact komt met andere fadozangeressen die haar inwijden in de geheimen van de fadomuziek. Vanuit Lissabon keert zij terug naar Nederland met een rugzak vol mooie herinneringen, heimwee en muziek. Ze beseft op dat moment dat ze haar bestemming heeft gevonden in het Portugese levenslied.

Met de van oorsprong klassiek geschoolde gitaristen Hans Wesseling en Hans van Gelderen, die onder de noemer “Trovadois” optreden toert Maria Fernandes met groot succes door het land. Samen maken ze de muziek die je te pakken neemt en niet meer loslaat, liederen vol ‘saudade’ waarbij de tekst een belangrijke rol speelt.

Reacties zijn afgesloten.