vrijdag 10 december 2010 – 20.00 uur

DUDOK STRIJKKWARTET
Judith van Driel – viool
Marleen Wester – viool
Mark Mulder – altviool
David Faber – cello
Janáček, Schumann, Max Knigge

Het Dudok Kwartet, uitverkoren tot hét jong Nederlands strijkkwartet

Het Dudok Strijkkwartet

Het Dudok Kwartet geeft op vrijdag 10 december om 20.00 uur een concert in ’t Mosterdzaadje. Het kwartet bestaat uit: Judith van Driel-viool, Marleen Wester-viool, Mark Mulder-altviool en David Faber-cello. Op het programma: Janáček, Max Knigge en Schumann.

Het Dudok Kwartet is voorgedragen door de Stichting Kamermuziek Nederland als dé keuze jong Nederlands strijkkwartet voor het seizoen 2011/2012. Dat is een hele eer en zegt tevens veel over de kwaliteiten van deze jonge musici die al jarenlang samenwerken. Sinds 2009 studeert het kwartet bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik Köln. Zij kregen les in de Masterclasses van o.a. het Párkányi Quartet en het Takács Quartet. Zij traden op in het kader van het Gergiev Festival, het Grachten Festival en ook in het Concertgebouw.
Hun naam ontlenen ze aan de Nederlandse architect Dudok. Deze was een groot muziekliefhebber en componeerde zelf ook. Hij zag als gemeenschappelijke basis van architectuur en muziek de juiste maatverhoudingen.

Het Dudok Kwartet opent met de compositie die Max Knigge voor het kwartet schreef. Het is een persoonlijke verklanking van de vriendschap tussen deze jonge componist en de leden van het kwartet. In afzonderlijke stemmen laat de componist het karakter van het bewuste individu terughoren. Soms komen er instrumentale technieken in voor die nauwelijks te horen zijn, maar zien des te meer! Ook de Kreutzer Sonate van Janáček is een persoonlijke expressie met toepassing van in die tijd nieuwe technieken voor strijkers. Janáček werd geraakt door de gelijknamige novelle van Tolstoi over de achtergestelde positie van vrouwen in het vooroorlogse Oost-Europa. Zijn woede daarover zette hij om in een ziedende compositie.

Robert Schumann droeg dit strijkkwartet opus 41 nr. 1 op aan zijn goede vriend Mendelssohn als verjaardagscadeau. Hoewel Schumann een groot pleitbezorger was van de allernieuwste muziek van zijn tijd, komt in dit werk zeer duidelijk zijn affectie voor klanken uit het verleden naar voren. De muziek van Bach en Beethoven hebben een bijzondere invloed gehad op de strijkkwartetten opus 41. Van Bach de intelligente fuga-technieken en van Beethoven de eeuwig lyrische melodieën. Strijkkwartetten als bevestiging van vriendschap.

Reacties zijn afgesloten.