zondag 30 januari 2011 – 15.00 uur

TRIO PONTE
Anja van Dooren – klarinet
Monique Visser – piano
Eline Toebes – cello
Strawinsky, Glinka, Milhaud, Fauré

Frans Russisch programma door Trio Ponte

Trio Ponte

Het Trio Ponte is op zondag 30 januari te gast in ’t Mosterdzaadje. Dit professionele trio dat al eerder in Santpoort met groot succes optrad, bestaat uit: Anja van Dooren ֪ klarinet, Monique Visser – piano en Eline Toebes – cello. Ze hebben een Frans-Russisch programma samengesteld met werken van Fauré, Debussy, Poulenc, Stravinsky, Sjostakovitsj, Kabalewski en Glinka.

Ze openen het concert met het trio opus 120 van Fauré. Deze muziek schreef hij voor klarinet, maar deze partij verving hij later voor viool. Waarschijnlijk beschikte hij niet over een heel goede klarinettist. Een mooi stuk muziek is het in elk geval. Piano solo voert Monique Visser drie préludes uit van Debussy. Sfeervolle impressies in sprankelende klankkleuren neergezet. Van Poulenc de sonate voor klarinet en fagot waarbij Eline Toebes de fagot door cello vervangt. Deze muziek in drie delen begint en eindigt vrolijk en vlot. Het middendeel is een romance, meer melancholiek van karakter.

Tijd dan voor de Russen, te beginnen met de jongste componist : Igor Stravinsky. Anja van Dooren speelt drie stukjes klarinetsolo op twee verschillende instrumenten. De eerste twee delen speelt zij op de wat donker klinkende a-klarinet. Het eerste deel is heel mysterieus alsof het van ver klinkt. Het tweede erg virtuoos, waarin het lijkt of de muzikant aan het inspelen is. Het laatste deel wordt op de helder klinkende bes-klarinet gespeeld. Een vlot en ritmisch stuk, typerend voor Stravinsky.

Piano solo krijgen we vervolgens vijf dansen van Sjostakovitsj. Opus 5, dus nog van een heel jonge Sjostakovitsj. Ook zal Eline Toebes solo van zich laten horen in de vijf étuden van Kabalewski. Vijf korte sfeerstukken met allen een eigen karakter. Tot slot het schitterende romantische Trio Pathétique van Glinka. Op en top Russische romantiek en hier kan de pianiste echt laten horen wat ze in huis heeft. Trio Ponte heeft weer een goed programma samengesteld!

Reacties zijn afgesloten.