vrijdag 28 januari 2011 – 20.00 uur

SCHUBERTIADE
Bernd Brackman

Schubertiade in ’t Mosterdzaadje

Bernd Brackman

Vrijdag 28 januari om 20.00 uur staat het pianorecital van Bernd Brackman voor de tweede keer geheel in het teken van Schubert. Uitgevoerd gaan worden de Impromptus opus 142 en de grootse sonate in A-gr., zijn één na laatste sonate.

Franz Schubert (1797-1828) kon erg snel componeren, soms wel drie stukken op één dag. Samen met vrienden kwam hij ten huize van gefortuneerde muziekliefhebbers in Wenen waar de werken van de jonge Schubert ten doop werden gehouden. Deze avonden, waar ook allerlei kunstenaars aan deelnamen werden Schubertiades genoemd. Schubertiade staat voor de intimiteit van de huiskamer, vrienden onder elkaar, eerst musiceren, dán drinken. De sfeer is er wel naar in ’t Mosterdzaadje. Eind januari was zijn verjaardag. Hij zou dan 32 jaar zijn geworden…

Bernd Brackman is zich alweer een tijdlang geheel aan het leven en de muziek van Schubert aan het wijden. Het resultaat mogen we in dit concert meemaken. Geopend wordt met vier Impromptus opus 142. Deze losse stukken zijn zó gerangschikt dat het lijkt of het een sonate is. Het begint met een groots opgezet allegro, dan, als tweede een charmant middendeel, een ontboezeming. Het derde stuk heeft het beroemde Rosamunda thema met variaties. Het vierde stuk zou je als de finale kunnen zien.

Na de pauze volgt één van de drie toppers, een meesterwerk van drie kwartier.
Bernd beschrijft de delen van deze sonate als volgt: “Een berglandschap met wegwijzers en toppen, het tweede deel een hartverscheurende elegie. Het derde deel is dan groot contrast omdat het lichtvoetig is. Het vierde deel, geen uitsmijter maar een verzoenend gezang. De prachtige melodie blijft als een oorwurm in je hoofd zitten.”

Deze grootse sonate voerde Bernd eerder op het podium uit. Toch is er veel veranderd : “Niet de muziek verandert, maar de plaats die het in je leven inneemt.”

Reacties zijn afgesloten.