zondag 16 januari 2011 – 15.00 uur

DE FAMILIE BAEV
Alexander Baev – viool
Sanja Danis – piano
Lara Baev – viool
Bach, Paganini, Schubert, Brahms

De familie Baev in ’t Mosterdzaadje

Familie Baev

Op zondag 16 januari om 15.00 uur treedt de familie Baev op in ’t Mosterdzaadje. Met voor de pauze dochter Lara Baev die soleert met Bach en Paganini, gevolgd door haar ouders de pianiste Sanja Danis en haar vader, de violist Alexander Baev die werken uitvoeren van Brahms en Rossini (Figaro).

Vanwege haar studie in Chicago is ze lange tijd niet in ’t Mosterdzaadje geweest. Al op 16 jarige leeftijd speelde zij Bach en Paganini zoals eigenlijk alleen heel grote violisten dat kunnen, zoals bijvoorbeeld haar vader Alexander. De appel is niet ver van de boom gevallen en Lara opent het programma met de Sonate voor viool solo in C groot. Het is de sonate met de langste Fuga. Elk zichzelf respecterende violist speelt elke dag Bach. Het zijn werken die behalve veel techniek en virtuositeit ook de nodige diepgang vereisen.

Paganini was een levende legende met zijn duivelse vioolspel. Hij kreeg als kind les van zijn vader die havenarbeider was. Vanaf zijn 16e jaar leidde hij een zwervend bestaan en bouwde hij zijn naam als virtuoos op. Een paar jaar was hij in dienst van de zuster van Napoleon. Hij kreeg van een koopman een Guarneri. Hij heeft de viooltechniek aanzienlijk verbeterd met name de dubbelgreep en het flageoletspel. De 24 Capricios, waarvan Lara er drie gaat uitvoeren, schreef hij toen hij 19 jaar oud was. Want naast violist en voortreffelijk gitarist was hij ook componist. Alle 24 stukken, die algemeen gerekend worden tot het moeilijkste en meest virtuoze voor viool solo, droeg hij op aan beroemde violisten.

Na de pauze volgt de “Regenliedsonate” van Brahms. Het is de eerste sonatevoor viool en piano die zo wordt genoemd omdat het regenlied er in te herkennen is. Het is een uiterst romantisch werk waarin Brahms met tedere melodieën zijn liefde voor Clara Schumann verklankt. Muziek ook vol nostalgie en melancholie. Van een heel andere snit is het door de wereldberoemde violist Heifetz bewerkte stuk “Figaro” uit de opera “De barbier van Sevilla” van Rossini. Eerst maakte Castelnuovo-Tedesco er een concertfantasie van die dus weer door Jascha Heifetz voor viool en piano werd bewerkt. Een meesterlijk stuk vol humor en virtuositeit, op het lijf van Alexander Baev geschreven.

Reacties zijn afgesloten.