zondag 27 februari 2011 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Frederic Voorn
C.P.E.Bach, F.Mompou, F.Bridge, S.Prokofiev

Verborgen Meesterwerken

Frederic Voorn

De pianist Frederic Voorn speelt op zondag 27 februari om 15.00 uur het programma “Verborgen Meesterwerken” in ’t Mosterdzaadje. Hij voert uit werken van C.Ph.E.Bach, Mompou, Bridge en Prokofiev.

Behalve pianist is Frederic Voorn ook programmamaker bij Radio 4. “Wat is een meesterwerk?” vraagt hij zich af. “Ieder jaar komt Radio 4 met de Top 400 en in enkele dagen tijd zijn de bekendste en meest geliefde muziekwerken te beluisteren. Dit zijn de algemeen erkende meesterwerken, maar er zijn natuurlijk veel meer muziekstukken die dit predikaat mogen dragen. In mijn radioprogramma Pianistenuur heb ik veel van die minder bekende meesterwerken behandeld. Onder de titel Verborgen Meesterwerken laat ik enkele van deze stukken horen en geef ik er een korte toelichting bij”.

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788) was de tweede zoon van Johann Sebastian en van diens kinderen ook de meest begaafde componist. Deze Bach is een overgangsfiguur tussen de barokke en de klassieke periode. Hij schreef in de zogenoemde Empfindsamestijl, waarbij het gevoel de voorkeur krijgt boven de ratio. Bach senior had maar weinig op met deze nieuwe stijl. Hij vergeleek het met Pruisisch Blauw en meende dat het met de tijd wel zou verbleken. Aan de luisteraar het oordeel.

Federico Mompou (1893-1987) was een Catalaanse componist die zich liet inspireren door het Franse impressionisme en door Erik Satie. Mompou probeerde met zo eenvoudig mogelijke middelen een zo groot mogelijke zeggingskracht te bereiken. Veel van zijn pianowerken klinken als een intieme improvisatie. De Impresiones intimas, die in dit programma worden gespeeld, behoren tot zijn vroegste werken en zijn gecomponeerd tussen 1911 en 1914.

Frank Bridge (1879-1941) heeft een relatief klein piano oeuvre nagelaten waarvan A Fairytale Suite uit 1918 wel het bekendste werk is. In vier korte delen: The Princess, The Ogre (de menseneter), The Spell (de toverspreuk) en The Prince wordt het sprookje verteld. Bridge had het geluk een uitgever te hebben die al zijn pianomuziek zonder meer uitgaf. Maar toen het stuk Gargoyle uit 1928 opeens werd geweigerd heeft Frank Bridge nooit meer iets voor de piano geschreven.

Van Sergei Prokofiev’s (1891-1953) pianowerken is vooral de onstuimige Zevende Sonate de bekendste. Prokofiev’s Negende Pianosonate op. 103 uit 1947 is de laatste die hij heeft voltooid. Dit werk, voor Sviatoslav Richter geschreven, is rustiger van opzet dan zijn voorgangers, maar gaat wel veel dieper. De hoofdthema’s van deze sonate komen namelijk in alle delen weer te voorschijn en dat maakt deze Negende Sonate werkelijk een verborgen meesterwerk.

Zie ook: www.fredericvoorn.nl

Reacties zijn afgesloten.