vrijdag 25 februari 2011 – 20.00 uur

HET BRACKMAN TRIO
Tim Brackman – viool
Jonathan van IJzerlooij – cello
Anne Brackman – piano
Rachmaninoff, Dvořák, Bernstein, Mendelssohn

Het Brackman Trio

Het Brackman Trio

Het Brackman Trio geeft op vrijdag 25 februari om 20.00 uur een concert in ’t Mosterdzaadje. Dit jong talent trio bestaat uit: Tim Brackman (viool), Jonathan van IJzerlooij (cello) en Anne Brackman (piano). Uitgevoerd worden Rachmaninoff, Dvořák, Bernstein en Mendelssohn.

De leden, respectievelijk 17, 18 en 15 jaar studeren aan de Academie Muzikaal Talent. Tevens zitten ze alledrie op het Gerrit van der Veen College in Amsterdam. In 2010 ontving het trio een tweede prijs en de Ensemble Aanmoedigingsprijs op het Prinses Christina Concours. Dit jaar brachten zij een cd uit met daarop werken van Glinka, Dvořák en Rachmaninoff.

Het Brackman Trio opent het programma met de Trio Élégiaque nr. 1 van Rachmaninoff dat hij als 19 jarige componeerde. Een stuk met een verontrustend karakter eindigend in een wegstervende dodenmars. Dvořák schreef “Dumky”, een zesdelige suite voor pianotrio. Oorspronkelijk komt de Dumka uit de Oekraïne. Het was in de Slavische landen een gezongen of instrumentale klacht en kenmerkt zich door snelle afwisseling van stemmingen; wanneer het te mooi dreigt te worden breekt al snel een opgejaagde volksmelodie in om aan de lyriek een eind te maken.

Het Brackman Trio

Na de pauze een bijzonder werk van Leonard Bernstein. Dit pianotrio uit 1937 werd eveneens op 19 jarige leeftijd gecomponeerd. Kenmerkend zijn de stijlen en effecten die in latere bekend geworden werken terug te horen zijn. De muziek is amusant, energiek en dikwijls vrolijk. Soms jazzy en dan weer klassiek. Het concert sluit af met het bekende Trio nr. 1 opus 49 van Mendelssohn. Deze muziek is onstuimig, romantisch maar ook dikwijls ingetogen van aard. De instrumenten spelen verschillende rollen. Soms ondersteunen ze elkaar, dan spreken ze elkaar weer tegen. Het eindigt hoe dan ook met een verzoenende climax.

Dit wordt in ’t Mosterdzaadje een eerste kennismaking met deze jonge mensen die hun leven in het teken van de muziek zetten. Hopelijk gaan we ze in een muzikale loopbaan verder volgen.

Reacties zijn afgesloten.