zondag 13 februari 2011 – 15.00 uur

EEN MUZIKALE FAMILIE
Helma Leenhouts – viool
Anne Roos Hoijtink – viool
Jan Hoijtink – piano
Schubert, Wieniawsky, Elgar

De muzikale familie Hoijtink

familie Hoijtink

Op zondag 13 februari om 15.00 uur is de muzikale familie Hoijtink te gast in ’t Mosterdzaadje. De pianist Jan Hoijtink en zijn vrouw, de violiste Helma Leenhouts brengen voor de eerste keer in ’t Mosterdzaadje hun dochter, de 13 jarige violiste Anne Roos mee.
Op het programma staan werken van Sjostakovitsj, Elgar, Torelli, Schubert, Achron en Kreisler.

Het concert opent met ‘2 violen en piano stukjes’ van Sjostakovitsj. Juist bij de kleine bezetting weet deze Russische componist de intieme kracht van de instrumenten te bespelen. In deze stukjes zijn vrolijkheid naast melancholie te herkennen, maar bovenal is de rode draad in dit werk, de knipoog naar zijn grote voorbeeld Tsjaikovski.

De uitbundige Mazurka van Elgar wordt door Anne Roos en Jan uitgevoerd. Over deze Poolse dans was Elgar zeer tevreden en het stuk werd ook voor orkest bewerkt.

De familie speelt samen in het Allegro van Torelli. Deze Italiaanse viool virtuoos en pedagoog ging Vivaldi voor in zijn stralende en virtuoos getinte stijl. Hij liet zijn werk uitgeven in Nederland, waar zijn muziek zeer geliefd was.

Vervolgens horen we een deel uit een sonate van Schubert door Anne Roos en haar vader.

Als laatste voor de pauze is de Hebreeuwse Melodie van Joseph Achron te horen. De verwantschap tussen de menselijke stem en de klank van de viool in de traditie van de Joodse cultuur maakte dit werk tot een enorm succes. Joseph Achron was actief in de vereniging van Joodse muziek.

De violist Fritz Kreisler wist mensen te betoveren met zijn zoete toon en expressieve fraseringen. Hij was daarnaast ook nog een charmante verschijning en er bestaat zelfs een DVD waarop te zien is hoe hij zelf speelde. Anne Roos waagt zich aan de grotePugnani-Kreisler: een zeer virtuoos werk waar je je als violist niet snel zult vervelen. Jan en Helma blijven bij Kreisler met de Weense mars die zo bij uitstek de vooroorlogse sfeer van Wenen verklankt.

Heel anders van sfeer is de Sonate opus 82 van Elgar uit 1918. Het is na afloop van de eerste wereldoorlog dat Elgar in alle rust in zijn huisje in Sussex deze sonate vervolmaakt. Hij beschouwde het als zijn beste werk. Dat hij zelf een goed violist was hoor je terug in zijn compositie. Het eerste deel is een melodie voor viool. Het tweede droeg hij op aan een vriendin die overleden was. Naast de duidelijk tragische elementen is het laatste deel toch berustend en breed melodisch opgezet.

Tot slot nog een familie uitvoering met Wals en Polka van Sjostakovitsj.

Jan en Helma hebben net een nieuwe cd uitgebracht met werken van Stravinsky, Elgar en Grieg. Deze cd is enthousiast ontvangen en is te koop bij dit concert. Anne Roos Hoijtink (1998) speelt vanaf haar 5e jaar viool en zit vanaf haar 7e op de Jong talenten klas op het Conservatorium in Amsterdam. Nu zit ze op het Conservatorium in Den Haag waar ze de Middelbare school en Conservatorium kan combineren. Ze volgt deze opleiding met groot plezier. Ze heeft al veel opgetreden, in de kamermuziek en ensembles (Fancy fiddlers) is ze zeer actief (Trio’s etc).
Ze heeft een idool Nicolaj Znaider (natuurlijk ook nog een paar meer) en gaat naar al zijn concerten.
Ze geniet zelf ook van dansen (op haar combinatie school zit ook de dansafdeling en de beeldende kunst), boeken lezen en van honden. Ze houdt niet van opscheppen en ruzie, maar van mooie dingen maken en fijn met elkaar muziek maken.

Reacties zijn afgesloten.