zondag 6 februari 2011 – 15.00 uur

VIOOL EN PIANO
Sjaan Oomen – viool
Sander Sittig – piano
Beethoven, Schubert

De gepassioneerdheid van violiste Sjaan Oomen

Sjaan Oomen
foto: Harry Meyer

Op zondag 6 februari om 15.00 uur kan het publiek van ’t Mosterdzaadje kennis maken met het poëtische en gepassioneerde spel van Sjaan Oomen, prijswinnares van diverse vioolconcoursen. Zij neemt haar pianist van het Amsterdams Conservatorium, mee. Op het programma werken van Beethoven, Schubert, Webern, Vieuxtemps, Bazzini en Suk.

In dit concert wordt de muziek van drie grote Weense componisten afgewisseld met elegante en virtuoze muziek uit andere landen. De originaliteit en frisheid spat af van de muziek waarmee de jonge Beethoven Wenen op zijn kop zette. De elegante, voorspelbare muziek van het rococo zette hij met zijn composities vol vaart, kracht en verrassende wendingen buitenspel. Misschien wel de grootste bewonderaar van Beethoven was de dertig jaar jongere Franz Schubert. Ervan overtuigd dat hij Beethovens lef en humor toch niet kon overtreffen, componeerde hij juist in een lyrische, poëtische stijl, waarbij hij de instrumenten bijna als een menselijke stem laat klinken.

Honderd jaar later was Anton Webern een even grote vernieuwer als Beethoven. Als reactie op de grote, bombastische werken van het romantische tijdperk schreef hij onvoorstelbaar geconcentreerde stukken vol samengebalde emotie.

Elegance en virtuositeit lijken bijna een tweede natuur voor de viool. Geen instrument kan deze eigenschappen zo goed combineren en vele componisten hebben van die mogelijkheden ook dankbaar gebruik gemaakt. De Belgische componist en violist Henri Vieuxtemps benadrukte vooral de charme van de viool, terwijl Antonio Bazzini in zijn ‘Ronde des Lutins’ (de dans van de gnomen) juist het speelse karakter naar voren haalt. Josef Suk, leerling en schoonzoon van Antonin Dvořák, componeerde lyrische muziek waarin vaak de klank van de natuur hoorbaar is. In het ‘Appassionato’ uit de Vier stukken voor viool en piano horen we het ruisen van de wind door de bomen en een duet voor twee koekoeken.

Reacties zijn afgesloten.