vrijdag 4 februari 2011 – 20.00 uur

INDIASE MUZIEK
Raj Mohan – zang
Leoni Stevens – cello
Suresh Sardjoe – tabla
Indiaas en Westers komen samen in composities van Raj Mohan

De Indiase muziek van Raj Mohan

Het Raj Mohan Kwartet

De Hindoestaanse- Surinaamse zanger, componist en dichter Raj Mohan is op vrijdag 4 februari om 20.00 uur te gast in ’t Mosterdzaadje. Hij heeft zich omringd door de leden van zijn kwartet Suresh Sardjoe (tabla), Leonie Stevens (cello) en Lourens van Haaften (gitaren).

Raj Mohan heeft zich met deze muziekgroep, het Raj Mohan Kwartet toegelegd op het brengen van de klassieke – en lichtklassieke zangstijl van Noord India. Om de authenticiteit van de gekozen stijl te behouden, speelt het ensemble tijdens live concerten uitsluitend op akoestische instrumenten. Zijn composities zijn gebaseerd op zowel bestaande teksten van hedendaagse Urdu-dichters zoals ghazals, geets, nazms, als mede eigen gedichten en Hindoestaanse teksten. Soms is de taal Sarnani, dan weer Hindi. Hij schreef een Hindi gedicht op de Song of the Birds van Pablo Casals en laat zich door de muziek van Bach inspireren bij het gedicht van de Surinaamse dichter Shrinivasi. Leonie stevens speelt dan ook de Prelude uit de Suite van Bach voor cello solo.

De celliste Leonie Stevens brengt haar ervaring in de klassieke muziek binnen het kwartet. “Ik probeer geen Indiase muziek te spelen, want in mijn optiek zou je dan eigenlijk met die muziek moeten zijn opgegroeid. Dat laat ik aan de specialisten over. Oorspronkelijke Indiase muziek is veelal zonder harmonie, en dus voor ons een grote uitdaging. De klanken van de cello en akoestische gitaar blijken heel goed te matchen met het Indiase trommel, de tabla, en de poëtische zang van Raj”, aldus Leonie Stevens.

In 2008 presenteerde Raj zijn gedichtenbundel Bapauti / Erfenis (deze is uitgegeven bij uitgeverij ‘In de Knipscheer’) tijdens de opening van het Hindoestaans Filmfestival 2008 in Den Haag. Met verschillende muziekensembles Raj Mohan Kwartet, Vistar en Shai’rana treedt Raj Mohan op in binnen – en buitenland waaronder het Concertgebouw Amsterdam en de Anton Philipszaal in Den Haag. Hij heeft reeds 3 cd’s op zijn naam staan die ook geregeld te beluisteren zijn op tv – en radioprogramma’s waaronder Vrije geluiden, Radio 747 en De Wereldomroep.

Verder verzorgt Raj vele concerten en kunst – en cultuuractiviteiten met zijn Stichting Poorvi en doet hij de programmering voor o.a. Stadsschouwburg Utrecht en de Koninklijke Schouwburg Den Haag. Per 2009 is hij adviseur bij het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten.

Zie ook: www.RajMohan.nl en www.Daayra.nl

Reacties zijn afgesloten.