vrijdag 25 maart 2011 – 20.00 uur

PIANORECITAL
Maria Prokofieva
Schubert, Debussy, Liszt

Pianiste Maria Prokofieva schildert met klanken

Maria Prokofieva

De al vele keren gelauwerde Wit-Russische pianiste Maria Prokofieva is op vrijdag 25 maart om 20.00 uur te gast in ’t Mosterdzaadje. Zij gaat werken spelen van Schubert, Debussy en Liszt.

Voor haar is Schubert een ‘must’ in het programma. Zij vertelt: “Voor mij is het een speciale componist. De liefde en het begrip voor zijn muziek ondervond ik als 14 jarige nadat ik zijn liederen uit “Die schöne Müllerin” en “Winterreise” had ingestudeerd. De droevigheid, de lyriek en diepe schoonheid in de muziek raakte mijn ziel. Sinds die tijd speel ik altijd Schubert en zal ik zijn werk vaak in mijn concertprogramma’s opnemen.”

Zo opent ze haar recital met Allegretto in c-mineur, een lekker dramatisch stuk dat klinkt als een innerlijke dialoog. Het middendeel is een koraal, vol licht en hoop. Dan volgt de meesterlijke sonate in D majeur in vier delen. Het Allegro is krachtig en dynamisch, vol vreugde en optimisme. Het tweede deel laat zich luisteren als een verhaal dat verteld wordt. En als in een film verschijnen er natuur landschappen. Het derde deel, een Scherzo, heeft het karakter van een dans. Tot slot in het Rondo komt Schuberts ‘Leitmotiv’ van de ‘Wanderer’ naar boven. Een thema dat hij in verschillende liederen en sonates ook gebruikt.

Na de pauze speelt Maria Prokofieva Images van Debussy. Daarover zegt ze: “Deze muziek geeft me altijd veel inspiratie. Het vergroot nog steeds mijn verbeeldingskracht. Altijd weer hoor ik nieuwe klanken en timbres. Ik voel mezelf als een schilder met klanken.”

Tot slot staat de Fantasie op B.A.C.H. van Liszt op het programma. Dit werk is oorspronkelijk geschreven voor orgel, maar later voor piano bewerkt. Het is volgens Maria Prokofieva een misverstand dat dit stuk vaak als een bravoure en virtuoos werk wordt gespeeld. “Het is mijn inziens serieuze muziek die behoorlijk diep gaat”. En ook al wordt het op de piano uitgevoerd, de krachtige en grootse klank van het orgel is onmiskenbaar terug te horen.

Maria Prokofieva rondde haar pianostudie af in 2006 aan het Conservatorium in Minsk. Tot 2007 studeerde zij in Brussel en kwam daarna in Nederland bij Naum Grubert van het Conservatorium in Amsterdam. Daar sloot ze in 2010 haar studie met het Master diploma af. Zij heeft veel prijzen gewonnen en treedt regelmatig op.

Reacties zijn afgesloten.