vrijdag 18 maart 2011 – 20.00 uur

RUSSISCHE MUZIEK
Anna Azernikova – sopraan
Basia Schulman – piano
Goerilev, Boelachov, Tsjaikovski, Liadov, Dargomyzjki, Rachmaninov, Sjostakovitsj

Russische muziek door Russische musiciennes

Anna en Basia

Op vrijdag 18 maart om 20.00 uur is in ’t Mosterdzaadje een programma vol Russische muziek gebracht door de uit Moskou overgevlogen pianiste Basia Schulman en de in Amsterdam neergestreken Russische zangeres Anna Azernikova. Muziek vol passie en drama geschreven door Boelachov, Goerilev, Liadov, Tsjaikovski, Dargomyzski, Rachmaninov en Sjostakovitsj.

Pianosolo speelt Basia Schulman drie stukken van Rachmaninov die ronduit meeslepend en indrukwekkend virtuoos zijn. Het is verbazingwekkend te zien hoe deze tengere pianiste deze muziek met een schijnbaar gemak speelt. De ander solo werken van Liadov kennen een intiem karakter. Zijn pianominiaturen zijn beroemd en worden wel kleine juwelen genoemd.

Het concert wordt geopend met een lied vol vrolijke verliefdheid. “Nee, ik hou niet van u…”. Maar al gauw diep gevoelde melancholie in een lied van Goerilev en een hartverscheurend drama in Tsjaikovski’s lied “Zo snel vergeten”. Passie met een Spaans tintje in de liederen van Sjostakovitsj en Russische romantiek in Dargomyzjski’s liederen met als titel bijvoorbeeld: “Ik hou nog steeds van hem”.

Wie deze twee schone Russinnen aan het werk wil zien, zal er echt bij moeten zijn.

Basia Schulman vertegenwoordigt een nieuwe generatie pianisten in Rusland. Na haar Conservatorium studeerde zij nog in Brussel. Zij won vele prijzen en trad op met orkesten en vooraanstaande musici. Behalve klassieke muziek speelt Basia ook improvisaties en jazz en trad zij op met beroemde Russische jazzmusici.

Anna Azernikova studeerde koordirectie en zang in Moskou. Zij maakt in 1992 haar zangdebuut in Moskou en trad ze op in diverse beroemde concertzalen in Rusland. Sinds 1998 woont zij in Amsterdam en studeerde zij zang bij Paula de Wit aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij is dirigente van een groot Russisch koor en is vaste zangeres van het MirAnDa Trio.

Reacties zijn afgesloten.