vrijdag 11 maart 2011 – 20.00 uur

DUO BEUMER & VAN HAM
Hans van Ham – piano
Sander Beumer – saxofoon
Debussy, Gaubert, Ibert, Desenclos, Badings

Duo Beumer & van Ham

Duo Beumer & van Ham

Op vrijdag 11 maart om 20.00 uur treedt Duo Beumer & van Ham op in ’t Mosterdzaadje. Zeer professioneel brengen zij een programma voor het voetlicht dat niet voor iedereen even bekend in de oren klinkt, maar meer dan de moeite waard is om uitgevoerd te worden. Ze spelen werk van Debussy, Ibert, Desenclos en Badings.

Vooral de eerste helft van de twintigste eeuw heeft voor de saxofoon prachtige werken opgeleverd. Zo schreef Alfred Descenclos Prelude, Cadence et Finale. Hij was hoofd docent harmonieleer aan het conservatorium van Parijs en schreef dit prachtige stuk voor de beroemde saxofonist Marcel Mule. Dat het erfgoed van Adolphe Sax tussen 1900 en 2000 niet helemaal op gegaan is in de destijds opkomende jazz is te danken aan deze Mule. Hij heeft er voor gezorgd dat de klassieke saxofoon werd gebundeld in zijn “École Française du Saxophone” die nu geldt als de standaard voor de klassieke saxofonist.

Een ander markant werk is het Concertino da Camera van Jaques Ibert, geschreven voor de saxofonist Sigurd Rascher. Hij was in de V.S actief op precies de zelfde manier als Mule in Europa. Ook Rascher wilde het aanvankelijk klassieke karakter van de saxofoon conserveren en uitbreiden.

Toen Henk Badings in 1949 Rascher hoorde tijdens een concert in Amersfoort besloot hij een werk op te dragen aan Rascher. Dat stuk werd La Malinconia en Badings heeft hierin de lyrische kant van de saxofoon op voortreffelijke wijze weten te gebruiken.

Sander Beumer en Hans van Ham voelen het samenwerken als de ultieme muzikale vrijheid.
“Wij vinden het als duo een privilege om deze muziek te delen met ons publiek. Al vele jaren voeren wij werken uit voor deze bezetting en met grote regelmaat laten wij nieuwe werken componeren, vaak met ondersteuning van Het Fonds voor de Podiumkunsten. Een aantal werken hebben wij eerder al op een cd uitgebracht (Red to Black). Komend seizoen zal de componist Carlos Micháns een nieuw werk voor ons schrijven. Wij zullen dan gaan samenwerken met de violiste Eeva Koskinen (concertmeester v/h Noord Nederlands Orkest) in een trio-programma bestaande uit een aantal werken voor deze bezetting.

De saxofonist Sander Beumer (Utrecht 1962) studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Ed Bogaard en Andre Hemmers. Na het behalen van zijn diploma Uitvoerend Musicus zette hij zijn studie voort bij Iwan Roth, aan de Hochschule für Musik in Basel, alwaar hij zich specialiseerde in de hedendaagse kamermuziek.
Tijdens zijn studie nam hij deel aan verschillende concoursen hetgeen resulteerde in finaleplaatsen en eerste prijzen. Als uitvoerend musicus gaf hij concerten in Duitsland, Frankrijk, Engeland. En hij maakte tournees door Argentinië, Indonesië en Italië. Als gastdocent gaf hij masterclasses aan de conservatoria van Buenos Aires, Jakarta en Jogyakarta. In Nederland is hij werkzaam als pedagoog aan verschillende instituten. Hij is lid van het Koh-I-Noor saxofoonkwartet sinds de oprichting. En vormt samen met de pianist Hans van Ham het duo Beumer & van Ham.
“De colleges van Ton Hartsuiker over ‘moderne muziek’, die ik destijds volgde aan het Utrechts Conservatorium hebben op mij een onvergetelijke indruk gemaakt en werelden ontsloten die toen voor mij nog onbekend waren. Het Kohinoor saxofoonkwartet dat ik, samen met andere saxofoon-studenten oprichtte, legde zich vooral toe op deze nieuwe muziek en later het hele repertoire. Het Duo Beumer & van Ham is voor mij de ultieme muzikale vrijheid.”

De pianist Hans van Ham (Delft, 1963) studeerde eveneens aan het Utrechts Conservatorium bij Ria Groot en Hakon Austbö. In 1990 sloot hij zijn studie af met het diploma Uitvoerend Musicus. Hij volgde masterclasses bij Claude Helffer, Noël Lee, Peter Feuchtwanger en een vervolgstudie bij Germaine Mounier aan het Mozarteum te Salzburg.
“Als kamermuziekspeler en begeleider geef ik regelmatig concerten en heb ik met diverse ensembles radio- en cd-opnames gemaakt. Solistisch speelde ik met koren en amateur-orkesten (o.a. drie pianoconcerten van Mozart en één van Sjostakowitsj). De laatste jaren werk ik nauw samen met saxofonist Sander Beumer. In 2008 brachten wij onze eerste CD uit, met stukken die speciaal voor ons duo geschreven zijn. Daarnaast heb ik aan vele (theater)projecten meegewerkt en heb ik altijd jong talent begeleid, o.a. op concoursen.”

Reacties zijn afgesloten.