vrijdag 4 maart 2011 – 20.00 uur

VIOOL EN PIANO
Maria Milstein – viool
Miriam Leskis – piano
Schubert, Janáček, Beethoven, Stravinsky

Bijzondere try-out van top talenten in ’t Mosterdzaadje

Maria Milstein

Op vrijdag 4 maart om 20.00 uur zullen twee bijzondere musiciennes hun aantreden maken in ’t Mosterdzaadje. Het zijn de violiste Maria Milstein en de pianiste Miriam Leskis. Hun concert deze avond is een try-out voor een optreden in de St. Paul’s Church van Huddersfield. Zij spelen Schubert, Janáček, Beethoven en Stravinsky.

Twee toptalenten, beiden geboren in Moskou, maar elders opgegroeid. Maria Milstein in Frankrijk en Miriam Leskis in Israël. Alle twee vallen ze al heel jong in de prijzen en winnen studiebeurzen. Zo ontmoeten de meisjes elkaar in Londen. Hun samenwerking ging daar zo natuurlijk en gemakkelijk dat ze meteen besloten samen te blijven spelen. Op hun concerten in Londen kregen ze veel positieve reacties die resulteerde in de uitnodiging van Huddersfield Music Society om een recital in de St.Paul te geven. Zij zijn blij dat ze het eerst in Santpoorts kerkje mogen doen en wij mogen blij zijn deze grote talenten te horen spelen.

Ze kozen voor een heel afwisselend programma waarin veel muziekstijlen te horen zijn. Geopend wordt met de prachtige Sonatine van Franz Schubert, een van de allermooiste werken voor viool en piano. Dan volgt de ‘Oorlogssonate van de Tsjechisch componist Leos Janáček. Over dit werk, dat maar zelden uitgevoerd wordt, zei hij: “…in the 1914 Sonata for violin and piano I could just about hear sound of the steel clashing in my troubled head…” Maria Milstein vindt het een fantastisch werk en zegt: “Na het eerste deel, dat nogal dramatisch en onrustig is, volgt een wonderschoon ‘Balada’, een nostalgisch gezang, maar de onrust komt terug en de sonate sluit af met een treurig 4e deel. Melancholische lyriek wordt afgewisseld met dramatische motieven”.

Vrolijker is de derde sonate van Beethoven, een prachtig, levendig werk met een heel langzaam deel en een vrolijke finale vol humor. Muzikaal vuurwerk tot slot in de ‘Divertimento’ van Igor Stavinsky. Het is de bewerking van het ballet Le Baiser de la Fée een sprookje van Andersen, waar Tsjaikovsky al eerder muziek op maakte. Stravinsky, groot bewonderaar van Tsjaikovsky, bewerkt de thema’s op een heel eigen manier. Je denkt de muziek te herkennen, maar er gaat altijd iets mis. Het is een boeiend, spetterend ritmisch werk dat begint met een proloog, Sinfonia, waarna een reeks dansen volgen met het briljante Coda als laatste kleurige vuurpijl.

Maria Milstein (1985) behaalde haar Masterdiploma bij Ilya Grubert in Amsterdam met de hoogst mogelijke onderscheiding. Zij werd uitgeselecteerd voor “New Masters on Tour” en dat leverde veel concerten op in Europa. In 2010 kreeg zij de prestigieuze Vioolbeurs van het Kersjes Fonds. Zij bespeelt een Testore uit 1707 uit de collectie van het Amsterdams Conservatorium.

Miriam Leskis trad al jong op in Israël, Rusland en Zwitserland. Na de verplichte militaire dienst studeerde ze in Jeruzalem musicologie, filosofie en culturele studies. Alles met de hoogst mogelijke onderscheiding. In Londen studeerde zij voor haar Master diploma piano en specialiseerde zich in het begeleiden, waarmee zij diverse prijzen won. Zij is als pianiste verbonden aan de Guildhall School of Music.

Reacties zijn afgesloten.