woensdag 26 december 2018 – 15.00 uur

2e Kerstdag

PIANORECITAL
Nadezda Filippova
o.a. Tsjaikovsky

Pianiste Nadezda Fillipova speelt Tsjaikovsky’s Seizoenen en vertelt over de Russische traditie die er aan ten grond ligt

Nadezda Filippova

De Russische pianiste Nadezda Filippova treedt op Tweede Kerstdag, maandag 26 december om 15.00 uur weer op in ’t Mosterdzaadje. Op haar programma de seizoenen van Tchaikovsky en Variaties op het thema “Ah! vous dirai-je, maman” van Mozart.

Nadezda Filippova is laureaat van het Nederlands Klassiek Talent 2017-2018 en gaf afgelopen maanden tal van concerten door heel Nederland. Op deze middag gaat het niet alleen over de muziek van De Seizoenen waarin de grote Tchaikovsky alle 12 maanden verklankt, ook geeft Nadezda een toelichting over de Russische tradities. De keuze om naast Tsjaikovsky de variaties van Mozart te spelen is niet toevallig. De Rus was een groot bewonderaar van Mozart en de variaties die Nadezda speelt zijn een geweldig voorbeeld van de muzikale fantasie van deze Oostenrijkse genie.

Nadezda is afkomstig uit het Verre Oosten van Rusland en momenteel woonachtig in Amsterdam. Als wonderkind (‘Grootste talent achter de Oeral’) leek niets onmogelijk. Op vijf jarige leeftijd verliet ze haar ouderlijk huis om muziek te studeren. Op haar negende had ze haar eerste concerttournee in Europa, en slechts een jaar later voerde Filippova het pianoconcert van Bach uit met het St. Petersburg Philharmonisch Orkest.

Nadezda Filippova werd perfect geschoold in de Russische traditie, maar ontdekte haar eigen stijl en richting tijdens haar studie in Berlijn en Amsterdam. Haar belangrijkste missie is een ​​speciale band te creëren met haar publiek tijdens concerten. Ook zoekt ze naar ‘bruggen’ tussen componisten van volledig verschillende stijlen.

Haar talent is op grote schaal opgemerkt. Nadezda Filippova speelde op vele prominente concertpodia in Europa en Rusland, zoals Konzerthaus Berlin (grote zaal, 2016), waar ze het eerste pianoconcert van Tsjaikovski uitvoerde, en Nikolaisaal (Potsdam, 2015) waar ze samen met Deutsches Filmorchester Babelsberg optrad. Benieuwd naar het verkennen van muzikale grenzen, is ze onlangs begonnen aan een samenwerking met de New Yorkse muziekband ‘Bang on a Can’. Ze concentreert zich steeds meer op muziek uit de 20ste eeuw, zoals Claude Debussy, Sergej Prokofjev en hedendaagse componisten zoals Jörg Widmann. “Het is de muziek die nog steeds niet algemeen bekend is bij veel mensen en waar ik de vrijheid voel om mezelf te uiten. Tegelijkertijd geeft het me een nieuw inzicht in werken zoals die van W.A. ​​Mozart en F. Chopin”, aldus Nadezda. Haar nieuwste soloalbum Illimité (Debussy) weerspiegelt haar persoonlijke levensverhaal waarin ze de luisteraar uitnodigt mee te gaan op een innerlijke reis.

Reacties zijn afgesloten.