zondag 3 april 2011 – 15.00 uur

CELLO EN PIANO
Maarten Boasson – cello
Peter Cramer – piano
David Earl, Debussy, Bach, Brahms

Maarten Boasson en Peter Cramer blijven zichzelf en het publiek boeien

Peter Cramer en Maarten Boasson

Zondag 3 april om 15.00 uur geven de cellist Maarten Boasson en de pianist Peter Cramer een bijzonder mooi concert in ’t Mosterdzaadje. Op het programma staan Bach, Debussy, Brahms en Earl.

“Iedere keer dat we in Santpoort spelen proberen we een programma samen te stellen dat boeiend is voor zowel publiek als onszelf. We willen geen werken spelen die we eerder in ’t Mosterdzaadje uitvoerden, en dat begint knap lastig te worden…” aldus Maarten Boasson. Al jaren reist hij uit het uiterste oosten van het land met zijn in Groningen wonende pianist naar Santpoort. Een wederzijds genoegen. “Tot onze verbazing”, vertelt Maarten Boasson, “hebben we nooit eerder de grootse sonates van Debussy en Brahms gespeeld. Dat werd dus tijd. Daarnaast leidde de gestage uitbreiding van ons repertoire tot het op het programma zetten van de in Nederland onbekende sonate van David Earl, componist en pianist in Cambridge. Maar we openen met de tweede sonate van J.S. Bach”.

En met Bach beginnen is altijd sterk. Eigenlijk geschreven voor Viola da Gamba en klavecimbel. “Als Bach had geweten wat er allemaal op onze moderne instrumenten kan, dan zou hij enthousiast geweest zijn. Het is zou jammer zijn als deze schitterende stukken alleen op de oorspronkelijke instrumenten uitgevoerd zouden mogen”. De sonate voor cello en piano van Debussy werd geschreven tijdens de eerste wereldoorlog. Dat hij zijn vaderland niet kon dienen beschouwde hij als een tekortkoming. Debussy was echter al ziek en het componeren heeft hem grote moeite gekost. Het plan was dat hij zes sonates voor verschillende instrumenten en piano schrijven, maar er zijn er slechts drie van voltooid. Deze cello sonate is volgens Debussy zelf ‘bijna klassiek’ en voor spelers en publiek gebeurt er ontzettend veel in deze muziek.

De componist David Earl (1951) is in Zuid Afrika geboren en was daar al jong een gevierd concertpianist. Hij verhuisde naar Londen en studeerde daar piano en compositie. Sindsdien is er al veel werk van zijn hand verschenen. De cello sonate, die klassiek van opbouw is, werd niet eerder in Nederland uitgevoerd. Tot slot de Sonate opus 38 van Johannes Brahms die hij schreef toen hij in 1862 bij zijn grote vriendin Clara Schumann logeerde. Met zeer lyrische passages en een imposante en soms weerbarstige fuga.

Maarten Boasson en Peter Cramer vormen al sinds 1994 een vast duo. Zij traden behalve in Nederland ook op in vele landen in Europa en New York en Egypte. Als duo studeerde zij in Amerika en in Hannover.

Peter Cramer studeerde als Uitvoerend Musicus af voor zowel piano als orgel. Met een aan hem toegekende beurs ging hij zich verder bekwamen aan het Chopin Conservatorium in Warschau. Naast zijn werk als organist, docent en koorrepetitor treedt hij regelmatig op, zowel solistisch als in ensembles.

Maarten Boasson studeerde o.a. bij Anner Bijlsma. Volgde vele Masterclassen en werkte hij, naast zijn hoogleraarschap aan de U.v.A., op diverse muziekscholen in de Achterhoek.

Reacties zijn afgesloten.