vrijdag 1 april 2011 – 20.00 uur

TRIO CONTRASTEN
Fleur Bouwer – klarinet
Maria Milstein – viool
Martijn Willers – piano
Bruch, Brahms en Xander Hunfeld (wereldpremière)

Trio Contrasten

Trio Contrasten
foto: Dicky de Haan

Trio Contrasten is op vrijdag 1 april om 20.00 uur te gast in ’t Mosterdzaadje. Al aardig beroemd in Nederland en daarbuiten, maar gelukkig nog bereid in Santpoort hun programma te brengen. Trio Contrasten bestaat uit Fleur Bouwer – klarinet, Maria Milstein – viool en Martijn Willers – piano. Zij voeren werken uit van Bruch, Sjostakovich, Brahms en de wereldpremière van Xander Hunfeld die speciaal voor het dit trio een werk schreef en het aan het publiek zelf komt toelichten.

“Drie rasmuzikanten die op hoog niveau spelen”, schreef de pers over ze. Het ensemble is ontstaan uit de samenwerking tijdens de serie het Debuut in 2008. Veel optredens en een intensieve samenwerking die zo goed beviel dat ze besloten verder te gaan. In hun programma’s combineren zij het gangbare repertoire met minder bekende werken.

In de aanloop van dit concert zullen in ’t Mosterdzaadje opnames worden gemaakt voor het programma Vrw. Zkt. Knst. van het digitale themakanaal Cultura.
De uitzending hiervan is (onder voorbehoud) op maandag 28 maart om 22.00 uur en wordt herhaald op Nederland 2, op woensdag 30 maart rond 15.20 uur.
Natuurlijk is dit alles ook terug te vinden op internet: 
www.cultura.nl/page/tv-gids/784879

Fleur Bouwer zegt hierover: “Op dit programma staan enkele moderne werken, geflankeerd door de romantische muziek van Bruch en Brahms. Voor ons is dit in veel opzichten een avontuur. We spelen natuurlijk graag de meesterwerken die voor onze bezetting zijn geschreven, waaronder L’histoire du soldat van Igor Stravinsky. Maar daarnaast zijn we altijd op zoek naar manieren om ons repertoire uit te breiden. Aan de ene kant willen we manieren vinden om ook de liefhebbers van romantiek te kunnen plezieren en aan de andere kant willen we ook graag werken met levende componisten. Voor een musicus is er bijna niets interessanter dan te kunnen werken aan muziek samen met een componist! In dit programma verkennen we daarom nieuwe wegen. Ten eerste zal Maria de altviool ter hand nemen voor de stukken van Max Bruch. Daarnaast zullen wij het trio van Xander Hunfeld voor het eerst uitvoeren, dat hij speciaal voor ons schreef. Tot slot neem ik in het trio van Johannes Brahms de hoornpartij voor mijn rekening, in een bewerking voor klarinet”.

Hoewel Max Bruch tot ver in de 20e eeuw leefde en werkte is daar in zijn muziek weinig van terug te horen. De stukken die hij componeerde voor klarinet, altviool en piano zijn stuk voor stuk op en top romantisch. In de daarna volgende Preludes van Sjostakovitsj verruild de veelzijdige Maria Milstein de altviool voor viool. Zij bespeelt een Testore uit 1707 uit de collectie van het Amsterdams Conservatorium. Zij studeerde in 2010 cum laude af en kreeg zij de Vioolbeurs 2010 van het Kersjes Fonds uitgereikt. Een door iedereen en zeker ook door het trio zeer geliefd werk is de Suite “L’histoire du soldat” van Stravinsky. Fleur zal vast en zeker het mooie verhaal vertellen waarop dit muziekstuk, aanvankelijk zelfs een theaterstuk, op gebaseerd is. Het verhaal gaat over Jozef de soldaat die zijn viool aan de duivel verkoopt.

Na de pauze zal de componist Xander Hunfeld zijn werk aan het publiek toelichten en eindigt het programma met een absolute meester van de romantiek Johannes Brahms. Dit trio bewerkte hij ook zelf voor altviool en cello. In die tijd gebruikelijk omdat de uitgevers zo hun inkomsten wat konden vergroten. Zelf heeft het Trio de bewerking voor klarinet gemaakt om zo dit romantische hoogstandje in hun repertoire te kunnen opnemen.

Fleur Bouwer behaalde eveneens met onderscheiding haar Masterdiploma aan het Amsterdams Conservatorium. Dit jaar behaalde zij cum laude haar Master diploma psychologie met afstudeerrichting Brein & Cognitie. Zij werkt nu als promovenda aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek muziek en brein.

De pianist Martijn Willers heeft als solist vele prijzen gewonnen, maar zijn belangstelling voor kamermuziek is groot en zijn spel geliefd. Zijn samenwerking met instrumentalisten leidde tot veel prijzen.

Reacties zijn afgesloten.