zondag 29 mei 2011 – 15.00 uur

WOODS&WINDS
Peter Wilms – marimba
Werner Janssen – saxofoon

Wood & Winds: een unieke combinatie van klanken

Woods&Winds

Wood & Winds is een duo van marimbist Peter Wilms en de rietblazer Werner Janssen, waarin de combinatie van marimba met verschillende saxofoons, klarinetten en dwarsfluit een spannend en divers klankspectrum oplevert. Zij geven een concert in ’t Mosterdzaadje op zondag 29 mei om 15.00 uur.

In hun composities zitten invloeden van klassiek, jazz, pop en verschillende soorten wereldmuziek. Beiden hebben zowel een klassieke als een jazzachtergrond en dit samengaan van stijlen en hun instrumenten maakt Wood & Windsuniek.

Peter Wilms en Werner Janssen kenden elkaar al van een Limburgse big band, maar ontmoetten elkaar later tijdens een meditatiecursus in Amsterdam. Daar werd de kiem gelegd voor een hechte vriendschap en een samenwerking die vorm kreeg in Wood & Winds. De zachte warme klanken van de marimba die zich zo prachtig mengen met het expressieve geluid van de verschillende rietblaas instrumenten. Hun composities zijn veelal geïnspireerd door de natuur. In ‘Cycles’ worden de grote en de kleinere cycli van het leven verklankt. ‘Aurora’ is een zonsopgang en in ‘Druid Festivals Suite’ klinken de Keltische seizoenrituelen. Hartverscheurend is de noodkreet van de walvis om onze zeeën te redden in het stuk ‘Ocean Song’.

Ook esoterie en religie is een inspiratiebron voor hun composities. In ‘Prayer and Dance’ wordt de religieuze beleving van Servische monniken verbeeld. Ook een Indiaas lied wordt uitgevoerd, muziek die het hartcentrum activeert. In ‘Wie Wei’ komt een stuk Taoïsme om de hoek, waarbij het ‘ongekerfde hout’ staat voor onze onaangetaste kern. Muziek waar je wat van meeneemt dus.

Peter Wilms is als freelance slagwerker werkzaam in binnen- en buitenland. Hij speelt mee in de grootste orkesten van Europa, ook op het gebied van theater is hij actief. Maar zijn hart ligt steeds meer bij Wood & Winds. Actief is hij ook als slagwerkdocent en specialiseerde hij zich in West-Afrikaanse percussie in Nederland en Afrika. Hij heeft een eigen djembeschool in Culemborg.

Even veelzijdig is de saxofonist, klarinettist en componist Werner Janssen die eerst zijn studie wiskunde voltooide en daarna aan het Sweelick Conservatorium zijn Master Jazz Saxophone behaalde. Hij treedt op met o.a het Metropole Orkest en internationale grootheden zoals Toots Thielemans, Cliff Richard, Herbie Hancock. Zijn werk heeft hij ook in jazzorkesten o.a. Jazz Orchestra of the Concertgebouw en speelde hij in verscheiden musicals, was solist en trad op voor diverse TV shows. Hij heeft een eigen Jazzquartet Janssen 4!, en een tango orkest. En dan is hij ook nog docent aan de muziekschool DJAM te Amsterdam.

Reacties zijn afgesloten.