vrijdag 28 oktober 2011 – 20.00 uur

I.s.m. het Internationaal Joods Muziekfestival
Duo Bilitis met “Yiddisch Lieder”
Ekaterina Levental – harp/mezzosopraan
Eva Tebbe – harp
Ravel, Hamburg, van Delden en Kleppe

Duo Bilitis : een aaneenschakeling van verrukkingen

Duo Bilitis
foto: Emilo Moreno

Op vrijdag 28 oktober om 20.00 uur treedt in ’t Mosterdzaadje het Duo Bilitis op met het programma “Yiddish Lider”. Dit concert is in het kader van het 17e Internationaal Joods Muziekfestival. Joodse muziek voor twee harpen en één stem.

Niet voor niks won het Duo Bilitis vorig jaar het bij dit festival behorende concours. Het duo bestaat uit de harpistes Eva Tebbe en Ekaterina Levental die tevens mezzosopraan is. Hun interactie is spannend en betoverend. Al vanaf 2004 delen ze hun passie voor de harp en hebben eenzelfde muzikale mentaliteit. Ze zoeken het avontuur buiten de gebaande paden. De dubbelrol van Ekaterina Levental geeft het duo een unieke positie binnen het kamermuziekaanbod in binnen- en buitenland. Eerder wonnen ze het Internationaal Kamermuziek concours in Almere en het Uitmarkt kamermuziekconcours (2008). Zij brachten twee cd’s uit van Franse en Spaanse werken. Op het programma in ’t Mosterdzaadje staan o.a. werken van Ravel, Hamburg, van Delden en Kleppe.

Uit de pers: “Briljant. Een aaneenschakeling van verrukkingen. Samenspel tot in de perfectie, met fraai gearticuleerde melodieën. Een verrassing waren “Finf Yiddish Lider” die Jeff Hamburg voor het duo componeerde. Beurtelings ingetogen en uitbundig, triest en humoristisch. Schitterend voorgedragen door Ekaterina, en door Eva al even expressief begeleid. Ontroerend.

De violiste Emmy Verhey schrijft over duo Bilitis: “Ekaterina en Eva beschikken over een buitengewone muzikaliteit, professionaliteit en overtuiging. Door hun bijzondere bezetting en presentatie weten ze een divers publiek te bereiken. Ik kan hun optredens als ‘geestig’ en ‘ontroerend’ beschrijven.

Het duo trad onder meer op in het Concertgebouw Amsterdam; het Grachtenfestival; Muziekgebouw aan ’t IJ; het Wereld Harp Congres; de Doelen; Vredenburg; Varna in Bulgarije en het Mosel Musik Ferstival in Duitsland.
Zie ook: www.duobilitis.com

Het IJMF heeft een belangrijke rol in het bewerkstelligen van een wereldwijde uitwisseling van joodse muziek, of muziek met joodse invloeden. Naast optredens zijn er ook workshops, jamsessies, een open podium en koosjer eten. Een voorproefje?
Ga naar: www.joodsmuziekfestival.nl

Reacties zijn afgesloten.