zondag 16 december 2018 – 15.00 uur

CHOPIN
Maria Prokofieva
Polonaises, Études, Mazurka’s, Nocturnes, Scherzo’s

De zielsverwantschap van pianiste Maria Prokofieva met Chopin

Maria Prokofieva

De in ’t Mosterdzaadje geliefde pianiste Maria Prokofieva zal op zondag 16 december om 15.00 uur in een programma met werken van Chopin spelen. Walsen, Polonaises, Mazurka’s, Nocturnes en een Scherzo.

De muziek van Chopin is en blijft voor uitvoerenden en luisteraar nog altijd een feest. Maria Prokofieva werd geboren in Wit-Rusland, grenzend aan Polen. Zij voelt in zijn muziek alles wat haar na aan het hart ligt. Het hele Slavische element, de emoties, zijn expressiviteit en intimiteit. “Zijn poëtische pianowerken raken het hart op een speciale manier. Anders dan bij elke andere componist. Zijn melodieën gaan recht naar het hart”, aldus Maria Prokofieva. “Hij is zo speciaal voor mij vanwege zijn kenmerkende cantabile geluid, zijn harmonieën, voor zijn manier om verhalen te vertellen via muziek. En als je zijn muziek als uitvoerder voelt, heb je altijd veel te vertellen”.

De mazurka’s lagen Chopin het dichts aan het hart. Ze waren een soort muzikaal dagboek. Een mazurka is een eenheid van emoties, harmonie en ritme. Verbazingwekkend hoe hij zoveel emoties in een dergelijke korte muzikale vorm kon gieten. De walsen behoren tot de bekendste en meest geliefde werken van Chopin. Hij mocht zich dan geïnspireerd voelen door Schubert en Carl Maria von Weber zijn stijl is vanaf het eerste akkoord op de piano al herkenbaar. Vol elegantie, charme en genialiteit.

Nocturnes zijn ‘Liederen van de nacht’. Lyrisch in het begin uitlopend naar een dramatische hoogtepunt. Een hoog niveau van poëzie en verbeelding maakt van elke nocturne een meesterwerk. Chopin’s Polonaises weerspiegelen zijn patriottische gevoelens en de tragische situatie van Polen tijdens zijn leven. De Polonaise als de belangrijkste Poolse nationale dans. 

Maria Prokofieva werd geboren in Minsk, Wit-Rusland. Haar muzikale opleiding begon ze op de leeftijd van 5 en al een jaar later deed ze haar eerste podiumervaring op in de grote zaal van de Wit-Russische Staats Philharmonie. Op haar zesde ging Maria naar de gespecialiseerde muziekschool van het Wit-Russisch Staats Conservatorium in Minsk. In 1999 behaalde zij haar diploma pianospel en begeleiding met onderscheiding. In 2004 sloot ze haar opleiding van het Conservatorium in Minsk bij Valery Shatsky af als  Bachlor of Arts. In 2006 werd ze toegelaten voor een postgraduaat opleiding op het Koningin Elisabeth College of Music (België). Daar studeerde ze bij Abdel Rahman El Bacha. Een jaar later verhuisde Maria naar Nederland om te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2010 sloot ze haar opleiding bij Naum Grubert af als Master of Music. Maria volgde gedurende vele jaren masterclasses bij pianisten als Evgeni Koroliov en Willem Brons (2010), Vladimir Tropp (2008), Leonid Margarius, Cecile Ousset en Anne Queffelec (2007), Diane Andersen en Luiz de Moura Castro (2005), Boyan Vodenitcharov en Daniel Blumenthal (2004). Maria heeft verschillende prijzen en diploma’s gewonnen tijdens internationale wedstrijden.

Reacties zijn afgesloten.