vrijdag 14 oktober 2011 – 20.00 uur

PIANORECITAL
Bernd Brackman
Chopin

Bernd Brackman terug met Chopin

Bernd Brackman

Dit concertseizoen gaat de pianist Bernd Brackman in ’t Mosterdzaadje een serie Chopin concerten geven. In 2007 begon hij de spraakmakende Beethoven cyclus, waarna alle Schubert pianowerken volgden. Zijn eerste recital is op vrijdag 14 oktober om 20.00 uur.

Bernd Brackman speelt in dit concert de Fantasie op.49, vier Balladen en vier Scherzo’s.

Frederic Chopin was een fenomeen op het gebied van het verfijnde en vertellende pianospel. Hij is degene die pianistiek veel veranderd heeft. In tegenstelling tot Beethoven, die er de hele wereld bij haalde, gaat het bij Chopin altijd over een persoon en persoonlijke gevoelens. De verklanking van zijn persoonlijk emoties missen hun uitwerking op het publiek niet. Zijn muziek is onveranderd populair, omdat iedere generatie er zich weer door aangesproken voelt.

De Fantasie is één van de beroemdste stukken uit de 19e eeuw. Een verhalend stuk waarin een dodenmars uitmondt in een overwinning.

De eerste Ballade is een wonderlijke mengeling van melancholie en hartstocht. De tweede Ballade verklankt een rustig kabbelend gevoel dat onderbroken wordt door gruwelijke stormen. De derde Ballade is charmant als een opengaande bloem, maar de vierde Ballade is donker en koerst af op een onafwendbare climax.

De Scherzo’s zijn uiterst virtuoze en meeslepende stukken. Het hele klavier wordt gebruikt. Ook in deze stukken zit afwisseling van sfeer: van grimmig, donker en dramatisch naar licht en sprankelend. Virtuositeit en diepgang gaan hier helemaal samen.

De Haarlemse pianist Bernd Brackman is al 27 jaar een vast terugkerend gegeven in ’t Mosterdzaadje. Zijn optredens zijn beroemd en berucht. Zijn pianospel fenomenaal.

Reacties zijn afgesloten.