zondag 9 oktober 2011 – 15.00 uur

CELLO EN PIANO
Willem Stam – cello
Sergey Smirnov – piano
César Franck en Sergei Prokofiev

Duo Smirnov & Stam brengen muziek vol drama en emotie

Sergey Smirnov en Willem Stam

Een duo van top kwaliteit presenteert zich op zondag 9 oktober om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje. Het zijn de pianist Sergey Smirnov en de cellist Willem Stam die twee beroemde en geliefde sonates van Cezar Franck en Sergey Profofiev gaan uitvoeren.

De uit Belarus afkomstige Sergey Smirnov en de Canadese Willem Stam ontmoetten elkaar op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij deden mee aan een muziekproject van Dmitri Ferschtman en dat werd het begin van hun buitengewoon fascinerende samenwerking als duo. De muzikaliteit spat ervan af.

In dit programma hebben ze gekozen voor de wonderschone sonate die César Franck schreef voor zijn vriend, de viool virtuoos Eugene Ysaÿe. Het was zijn huwelijkscadeau en hij voerde het op zijn bruiloft zelf uit. Oorspronkelijk dus voor viool geschreven, maar net zo vaak te beluisteren met cello, altviool en zelfs fluit. De muziek is romantisch en dramatisch en er wordt wel verteld dat alle ingrediënten van een huwelijk er in terug te horen zijn. Roze wolken, donkere luchten, heftige dialogen en extatische hoogtepunten.

De mooie en vrolijke Prokofiev sonate in C-groot uit 1949 werd opgedragen aan de wereldberoemde cellist Rostropovich. Doordat de Sovjet regering de muziek van Prokofiev in de ban had gedaan moest er heel veel geregeld worden om het werk uitgevoerd te krijgen.Iin 1950 speelde Rostropovitch samen met Richter de première. Een meesterwerk waarin de Russische ziel van zich doet spreken.

Sergey Smirnov studeerde in Minsk en kwam in 2003 naar Nederland in handen van Naum Grubert aan het Conservatorium in Den Haag. Hij sleepte vele prijzen in de wacht en treedt op als solist, in kamermuziek en met orkest in binnen – en buitenland.

Willem Stam begon zijn muziekopleiding in Calgary met piano en cello. Met een beurs komt hij ook in Den Haag waar hij les krijgt van Dmitri Ferschtman. Hij had toen al vele optredens als solist met orkest op zijn naam. Ook hij reist voor concerten over de hele wereld en worden die ook regelmatig op TV uitgezonden. Vooral met het New European Ensemble is hij veel op pad. Als toegewijd pedagoog maakt hij tijd vrij voor het geven van lessen in Nederland en ook in het buitenland via internet. Masterclasses verzorgde hij in Zuid-Amerika. De cello van Willem Stam is een Stefano Scarampella (Mantova 1918) die hem door het Nederlands Muziek Instrumenten Fonds ter beschikking is gesteld.

Reacties zijn afgesloten.