vrijdag 25 november 2011 – 20.00 uur

“BEAU SOIR”
Natalja Yakovleva – zang
Yumi Toyama – piano
de mooiste chansons van Debussy en Fauré

Twee boeiende muzikale persoonlijkheden

Natalja Yakovleva

Met de zangeres Natalja Yakovleva en de pianiste Yumi Toyama in ’t Mosterdzaadje is er op muzikaal gebied het neusje van de zalm binnen. Hun concert is op vrijdag 25 november om 20.00 uur en er worden liederen uitgevoerd van Claude Debussy en Gabriel Fauré.

“Beau Soir” heet het programma, verwijzend naar de titel van een lied van Debussy. Natalja en Alexander hadden de wens iets van het tijdsbeeld te schetsen van de Franse liedkunst in het laatste gedeelte van de 19e eeuw. Ze kozen voor Claude Debussy (1862-1918) en Gabriel Fauré (1845-1924), die weliswaar in dezelfde tijd leefden, maar in geheel verschillende stijlen van muziek componeerden. Debussy wordt in het algemeen, ondanks eigen bezwaren hiertegen, tot de impressionisten gerekend. Fauré wordt een romanticus genoemd.

Meerdere keren werd Natalja Yakovleva in de Nederlandse kranten o.a. Trouw en de Volkskrant geprezen om haar vocale techniek, haar interpretatie en acteer talent. Ze is geboren in Rusland en kreeg haar opleiding aan het Oeral Staats Conservatorium. 

Yumi Toyama
foto: Boudewijn van den Bremer

Zij verwierf de functie van soliste bij Maly Opera in Sint Petersburg en ook in het StaatsTheater van Ekaterinaburg. Zij won in 1995 een belangrijke prijs in Moskou en kon zich verder ontwikkelen in Den Haag bij Claron McFadden en Udo Reinemann bij wie ze haar Master diploma behaalde. Haar repertoire is zeer groot alleen al door alle rollen die zij speelde en nog speelt in zoveel verschillende opera’s. Daarnaast geeft zij les, doet ze liedrecitals en werkt ze als solist met verschillende orkesten in Nederland en Rusland.

Yumi Toyama geeft concerten over de hele wereld. Van haar zijn voor televisie in binnen- en buitenland al veel opnamen gemaakt. Ze won de Chopin prijs op het internationaal concours in Polen en sleepte menig ander prijs in de wacht. Daarmee verwierf ze beursen waarmee ze kon studeren in Amerika. Haar pianoleven begint al op drie-jarige leeftijd als blijkt dat ze over buitengewone muzikale en technische vaardigheden beschikt. Een zogenaamd wonderkind. In Amerika werkt zij samen met wereld beroemde musici. Als pianiste was zij verbonden aan de Chopin Academie in Warschau. Sinds 1999 woont en werkt Yumi in Nederland. De pianostudenten die ze nu opleid in haar lespraktijk brengen het erg ver. Zij wonnen het Steinway Concours en het Prinses Christina Concours. In December dit jaar zal Yumi Toyama een solo recital in ’t Mosterdzaadje verzorgen.

Reacties zijn afgesloten.