vrijdag 14 december 2018 – 20.00 uur

CONTRABAS
James Oesi
suites van Bach, Berio en Francois Rabbath

James Oesi wil de luisteraar laten horen waarom de contrabas solo zo mooi klinkt

James Oesi

Prominent solo contrabassist James Oesi geeft op vrijdag 14 december om 20.00 uur een concert in ’t Mosterdzaadje. Op zijn programma Bach suite nr.4, Berio, Rabbath, Carter en Vasks.

Sinds zijn aankomst in Nederland in 2009 is James Oesi een bekend gezicht geworden in de klassieke en hedendaagse muziekwereld. Als een van de weinigen die zich concentreerde op de bas als een solo-instrument, heeft hij solo-programma’s uitgevoerd op prominente locaties zoals het Concertgebouw in Amsterdam, TivoliVredenburg in Utrecht, de Oosterpoort in Groningen, het Bachfestival Dordrecht, November Music, CrossLinx Festival en op festival Wonderfeel (waar zijn concert later door Public Radio 4 werd genoemd als een van de hoogtepunten van het festival). James is meermaals Radio en TV te horen en te zien. Hij was het onderwerp van een radiodocumentaire, trad op bij Podium Witteman en Vrije Geluiden.

James Oesi heeft de muziekwereld kunnen overtuigen dat de contrabas een solo instrument is. Zijn missie is de luisteraar te laten horen waarom de contrabas solo zo mooi klinkt. Geboren in Londen, verhuisde hij naar Zuid-Afrika. Daar kreeg hij vioollessen, maar verloor zijn hart aan de contrabas. Kwam als 16 jarige op het Conservatorium van Moskou, waarna hij zijn vleugels uitsloeg naar Amerika. Van zijn grote held, de contrabassist Gary Karr kreeg hij het advies naar Nederland te gaan om verder te studeren. Na Rusland was de studie hier een ware cultuurschok. In mei 2012 studeerde James af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, met een onderscheiding van 10. Later ontving James de Fock Medaille voor de beste solo uitvoering van het jaar. James studie was een primeur omdat hij de eerste bassist was die afstudeerde aan de Masters voor solo contrabassist. Voor zijn Masters-studie ontving James de prestigieuze Huygens beurs uit Nederland en nog een beurs van de gravin van Munster Musical Trust in Engeland.

James is de oprichter en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival, het eerste festival van zijn soort in de wereld, waar James top artiesten (zoals John Patitucci en Edicson Ruiz) naar Nederland bracht en optrad met de legendarische bassist Gary Karr. Het festival had zijn eerste editie in mei 2017 in Den Haag en binnenkort gaat de tweede editie van start. Naast zijn solo-activiteiten is James ook een veel gevraagde kamermusicus die regelmatig te zien als gastlid van Asko | Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en Ensemble Modern. James is ook de assistent van zijn vroegere leraar Quirijn van Regteren Altena aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Om wat te horen van de muziek die James Oesi gaat spelen in ’t Mosterdzaadje zijn hier wat YouTube opnames:
https://www.youtube.com/watch?v=KkkzXoVhlm4
https://www.youtube.com/watch?v=etOLKM4mDOI
https://www.youtube.com/watch?v=dUmIkc5903I
https://www.youtube.com/watch?v=B7N_4NALrA8

Reacties zijn afgesloten.