vrijdag 7 december 2018 – 20.00 uur

DuoKALEIDOSCOPE
barokfluit, renaissance fluit, Franse fluit, romantische fluit, moderne fluit
Katja Pitelina & Reiko Tsuiki
Michel Blavet, Jacob van Eyck, Michel Pignolet de Montéclair, Wilhelm Friedemann Bach, Ludwig van Beethoven, Friedrich Kuhlau,Pēteris Vasks

DuoKALEIDOSCOPE: twee fluitisten met een passie voor historische instrumenten

Duo Kaleidoscope

Kaleidoscope bestaat uit Katja Pitelina en Reiko Tsuiki. Op vrijdag 7 december om 20.00 uur brengen deze grote talenten op historische fluiten het programma ‘Portretten van dwarsfluit’ met daarin muziek uit vijf eeuwen, van de Renaissance tot nu. Te beluisteren is hoe acht componisten zich hebben laten inspireren door de fluiten van hun tijd. Blavet, van Eyck, Michel Pignolet de Montéclair, Wilhelm Friedemann Bach, Ludwig van Beethoven en Franz Doppler.

De stukken worden gespeeld op het instrument waarvoor ze oorspronkelijk is geschreven. Daardoor komt het karakter van elk stuk optimaal tot zijn recht. Door de eeuwen heen hebben fluitbouwers verschillende materialen gebruikt. Vaak veranderde de klank, waar componisten hun stukken dan weer op afstemden. Bij Frans barokrepertoire past de Hotteterre-fluit, die met zijn milde timbre verrast. Moderne muziek vraagt om een briljant instrument van nu. Klassieke of romantische composities klinken met andere dwarsfluiten weer het mooist.

De naam van hun duo doen Katja en Reiko eer aan. Zoals in een caleidoscoop bonte glasstukjes telkens wisselende patronen vormen, zo laten Katja en Reiko met hun verschillende fluiten steeds weer andere kleuren horen. De luisteraar ervaart elk concert als een fascinerende tijdreis. Achter ieder stuk of instrument schuilt een boeiend verhaal, dat Katja en Reiko met pakkende anekdotes tot leven kunnen brengen, wat het publiek zeer waardeert.

Katja en Reiko hebben eerst hun traditionele dwarsfluitopleiding cum laude afgerond. Daarna volgden beiden een specialisatie in oude muziek, bij Barthold Kuijken aan het Haagse conservatorium. Ook die studie wisten ze met onderscheiding te bekronen. Ze spelen sinds 2006 samen, werken in vooraanstaande barokorkesten, en zijn ook actief als solist en in kamermuziek.

Reacties zijn afgesloten.