EXPOSITIE november 2012

foto’s en gedichten van Elly van den Berg

“Licht als wegwijzer”

In de maand november laat Elly van den Berg via haar foto’s en gedichten de bezoekers bewust worden van alles wat de natuur te bieden heeft. De natuur als inspiratiebron en krachtbron die op de mens een helende werking heeft. Zij schrijft het volgende over haar tentoonstelling:

“De natuur en ik zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de afgelopen jaren ontdekte ik hoe de natuur mij geholpen heeft om de verbinding met mezelf weer terug te vinden.

Geveld door een burn-out, vastgelopen in mijn werk waar ik geen vreugde meer in vond, vond ik wandelend in de natuur de rust en stilte om mijn gedachten te horen en ze te verbinden met mijn gevoel.

Altijd nam ik mijn fototoestel mee en datgene waar mijn spontane aandacht naar toegetrokken werd (daar waar het licht op valt) legde ik vast. Thuis kwamen er woorden bij de foto’s. Mijn gedachten werden helderder en ik werd me bewust van gevoelens die ik diep had weggestopt. Zo ontdekte ik dat fotograferen in de natuur mij de spiegel bood voor mijn gevoel en leerde hoe bomen, bloemen, planten, dieren, landschappen en wegen symbool kunnen staan voor de mentale en emotionele processen die in mij gaande waren. Ik leerde de helende kracht van de natuur kennen.

Fotograferen is mijn manier om denken en voelen met elkaar te verbinden. Na elke wandeling kom ik thuis met een schat aan beelden en terugkijkend is er altijd wel één beeld waar mijn onmiddellijke aandacht naar toe trekt. Daarmee ga ik aan de slag en zo zijn langzamerhand mijn boekjes en kaarten ontstaan.

Nu is de tijd aangebroken dat ik naar buiten kom met mijn werk en ben blij dat ik in mijn geboortedorp Santpoort in ’t Mosterdzaadje mijn natuurfoto’s kan laten zien. Het voelt als een nieuw begin, een nieuwe start in verbinding met mezelf. De natuur heeft ons veel te bieden. Een inspiratiebron en een krachtbron, de plek waar ik me terugtrek als er te veel impulsen op me afkomen vanuit onze drukke maatschappij. De natuur is de plek waar ik mijn heelheid het sterkst voel”.

Altijd als ik in het bos loop
klop ik even bij haar aan,
een eikenboom,
‘de danseres’ zo noem ik haar bij naam.
Zij leert mij,
hoe ik lichtvoetiger door het leven kan gaan.
Zij spiegelt mij vreugde en levenskracht
en die spiegel heeft me van binnen
naar een ander gevoel gebracht.
Het is net of zij zei:
“dans door het leven, dans samen met mij!”

Elly van den Berg

Reacties zijn afgesloten.