zondag 26 februari 2012 – 15.00 uur

VIOOL EN PIANO
Arthur Ornée – viool
Mignon Gotzsch – piano
Pijper, Grieg, de Falla

Een muzikale reis met pianiste Mignon Gotzsch en violist Arthur Ornée

Mignon Gotzsch en Arthur Ornée

De pianiste Mignon Gotzsch en de violist Arthur Ornée nemen zondag 26 februari om 15.00 uur het publiek in ’t Mosterdzaadje mee op een muzikale reis door het Europa van rond de eeuwwisseling. Op het programma staan Grieg, Pijper en De Falla.

Het was een roerige tijd zo rond de eeuwwisseling, met grote contrasten tussen de verschillende nationaliteiten. De Noorse componist Grieg schreef in 1865 zijn vioolsonate in het laatromantische ideaal van de verheffing van de mens. De Nederlander Willem Pijper zocht ook naar schoonheid en verdieping, maar kon dat niet meer op dezelfde manier doen na de genadeloze morele deceptie van de Eerste Wereldoorlog. Zijn Sonate nr.1 voor viool en piano dateert uit 1919. De Spanjaard De Falla ten slotte laat zich, geïnspireerd door Grieg, van zijn volkse kant zien en gebruikt zes traditionele liederen voor zijn Suite die hij in 1925 schrijft.

Mignon Gotzsch en Arthur Ornée werden tijdens hun studie in Amsterdam opgeleid door docenten die goed bekend zijn met de Nederlandse muziek en dat ook met passie uitdroegen (Ton Hartsuiker, David Kuyken, Lex Korff de Gidts en Peter Brunt). Zo raakten de jonge studenten onder indruk van de Nederlandse componisten uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Ze zijn van mening dat muziek van Nederlandse componisten te weinig op de programma’s staan en zij streven met hun programmering een bijdrage te leveren aan de waardering voor goede muziek van eigen bodem.

Arthur en Mignon die elkaar op het Conservatorium van Amsterdam leerde kennen, volgen samen regelmatig lessen in Duitsland bij pianist Hagen Schwarzrock en violist Oliver Kipp, beiden leden van het Hyperion Trio. Mignon Gotzsch kreeg haar eerste pianolessen van haar moeder toen ze zeven jaar oud was. Na een paar jaar les aan de Zeeuwse Muziekschool is ze in 1994 lessen gaan nemen bij Ton Hartsuiker in Utrecht.
Ze heeft in januari 2010 haar Masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam afgesloten bij David Kuyken, bij wie ze ook haar Bacheloropleiding heeft gevolgd. In 2010 ontving Mignon een beurs van het Clara Haskil Fonds en mede dankzij dit fonds kon zij lessen volgen bij pianist Hagen Schwarzrock (Leipzig) op het gebied van de liedbegeleiding en andere vormen van kamermuziek. Daarnaast volgde ze ook lessen bij pianist Rudolf Jansen. Ze won bij deelname aan diverse concourse vele prijzen en volgde masterclasses o.a. bij Udo Reinemann. Voor de Stichting Vrienden van het lied treedt zij op in het hele land. Behalve liedbegeleiding heeft zij haar vaste duo met de violist Arthur Ornée.

Arthur Ornée studeerde viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Lex Korff de Gidts en Peter Brunt, bij wie hij respectievelijk zijn bachelor- en zijn masterdiploma cum laude behaalde. Tijdens zijn studie maakte hij kamermuziek in diverse combinaties, was hij een aantal keer concertmeester van het conservatoriumorkest en speelde hij solo met verschillende ensembles. In 2007/2008 onderbrak hij zijn studie om vier maanden fulltime in het Orquestra do Algarve te spelen, met welk orkest hij ook solo speelde. Verder was Arthur tijdens een aantal tournees aanvoerder 2e violen van het European Youth Orchestra, onder leiding van onder anderen Vladimir Ashkenazy, sir Colin Davis en Herbert Blomstedt.
In 2008/2009 was Arthur aanvoerder 2e violen van het Rotterdams Kamerorkest; in 2009/2011 volgde hij de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij remplaceert o.a. bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Sinds 2010 is hij vaste plaatsvervangend aanvoerder 2e violen van het Gelders Orkest. Arthur vormt een vast duo met pianiste Mignon Gotzsch. Hij bespeelt een kopie van een Pietro Guarneri, in 2008 gebouwd door Ronald de Jongh.

Reacties zijn afgesloten.