vrijdag 10 februari 2012 – 20.00 uur

HET OBERON TRIO
”L’Art pour L’Art”
Jenny Haisma – zang
Jeroen Liedorp – piano
Imre Rolleman – fluit
Nederlandse en Franse componisten
Poulenc, Caplet, Henriëtte Bosmans en Jan Brandts Buys

Het Oberon trio

Het Oberon Trio

Op vrijdag 10 februari om 20.00 uur treedt het Oberon Trio op in ’t Mosterdzaadje. De uitvoerenden zijn Jenny Haisma – sopraan, Jeroen Liedorp – piano en Imre Rolleman – fluit. In wisselende combinatie hebben ze onder de noemer l’Art pour l’Arteen gevarieerd programma samengesteld met werk van Nederlandse, Franse en Friese componisten 19e en 20e eeuw. Componisten zijn o.a. Anna Cramer, Henriëtte Bosmans Jan Brandts Buys, Caplet, Poulenc, Aafke Komter Kuipers, Tjeerd Nielsen en Bernard Smilde. Bij L’art pour l’art gaat het om de schoonheid en de kracht van de kunst op zich. Er hoeft geen boodschap of moraal aan te kleven. De liederen en de muziek vertellen zelf hun verhaal.

De liefde voor muziek van Nederlandse componisten begon bij Jenny Haisma toe ze na een concert een toegift hoorde van Henriëtte Bosmans. Deze muziek vond ze zó mooi dat ze op ontdekkingstocht ging om meer van dat moois te leren kennen. In eerste instantie richtte zij zich op vrouwelijke componisten, maar al gauw kwamen ook de Nederlandse mannen daarbij.
Niet dat de componisten op Nederlandse teksten schreven. Jan Brandts Buys en Anne Cramer gebruikten Duitse teksten en Henriëtte Bosmans schreef Franse liederen. En omdat Jenny haar wortels in Friesland liggen en zij zich eveneens in de Friese liedkunst heeft verdiept, zullen ook in deze taal enkele liederen worden uitgevoerd. ‘Juny te Koudum’ en ‘Hjerst yn Gaasterlân’ zijn beide van componiste Aafke Komter Kuipers (1867-1943) en komen uit Trije stimmingsbylden út Gaasterlân op tekst van A. Huizinga-Wayer. Ook nog twee liederen van Fryske komponisten Tjeerd Nielsen (1952) en Bernard Smilde (1922).

De muziek van Anna Cramer wordt pas laat ontdekt in Nederland. Zij woonde meest in Duitsland maar vindt in 1968 haar einde in een psychiatrische inrichting in Nederland. Haar muziek stamt uit de jaren twintig met alle romantische thema’s van dien, als onbereikbare liefdes, verloren liefdes. In Samstag jeden Samstag, glipt een jonge dame elke zaterdag uit huis om haar geliefde te ontmoeten. In Waldhornklänge horen we het nachtelijke avontuur van de hoornspeler, die met zijn spel schone jonkvrouwen naar het bos lokt. In Flieder vinden we twee geliefden bedwelmd door de geur van de sering. Alle thema’s als de dood liefde, verlangen en afscheid komen aan bod. Veel over het leven van Anna Cramer is niet bekend, wél is bekend dat ze zich negatieve kritiek erg aantrok.

Henriëtte Bosmans is Nederlands boegbeeld van vrouwelijke componisten. Zij behoorde tot de generatie vrouwen die voor het eerst mocht gaan studeren. Voor de oorlog trad zij veelvuldig op als pianiste. In de oorlog moest zij onderduiken en haar composities verschijnen ook meest na deze periode. Zo ook de liederen die Henriëtte schreef voor de Franse zangeres Noëmie Perugia. Met haar trad zij veelvuldig op en waarschijnlijk was zij verliefd op haar, maar dat was niet wederzijds. Liefdesleed dat wellicht weer inspireerde tot nieuwe composities.

Het Oberon Trio is in 2011 opgericht. De musici kennen elkaar al vanuit hun jeugd en hun studie tijd aan het Conservatorium. Het musiceren schept niet alleen een sterke band, zij beleven er ook erg veel plezier aan.

Imre Rolleman en Jeroen Liedorp nemen al in hun vroege jeugd als duo deel aan diverse concoursen. Beiden studeerden af aan het Rotterdams Conservatorium.

Jeroen specialiseerde zich verder in het liedbegeleiden. Sinds zijn afstuderen is Imre werkzaam als vaste kracht of als remplaçant fluitist bij diverse orkesten en ensembles waaronder: De Bezetting Speelt, RBO Sinfonia, de Marinierskapel, het Dordts KamerOrkest, het Laurens-Bachorkest en bij enkele musicals. Jeroen is veelgevraagd in kamermuziek en werkt als begeleider van koren waaronder o.a. het Schoonhovense koor Cappella Constancis en operakoor Viva la Musica uit Uden.

Jenny Haisma begon haar zangstudie aan het Leeuwarder Conservatorium en vervolgde die in Rotterdam. Zij treedt op als soliste in oratorium, operaproducties en vormt met organist Eric Koevoets een duo met wie zij een cd heeft opgenomen. Zij werkt als zangpedagoge.

Reacties zijn afgesloten.