vrijdag 3 februari 2012 – 20.00 uur

SHUANN CHAI & DE BEZETTING SPEELT
Shuann Chai – piano
Caroline Wagner – viool
Sanne van der Horst – cello
Beethoven (Variaties en Kreutzer) en
Mendelssohn d klein trio

De Bezetting Speelt & Shuann Chai

Shuann Chai en De Bezetting Speelt

Op vrijdag 3 februari om 20.00 uur presenteert een kleine bezetting uit het professionele Rotterdamse kamermuziekensemble “De Bezetting Speelt”, een vrolijk en indringend programma met werken van Beethoven en Mendelssohn. Uitvoerenden zijn violiste Caroline Wagner, celliste Sanne van der Horst en de pianiste Shuann Chai. Zij is gastpianiste van het ensemble.

Het bekendste werk is zonder twijfel Beethovens Vioolsonate nr. 9, de Kreutzer Sonate, inspiratiebron voor vele kunstenaars waaronder de schrijvers Lev Tolstoj en Margriet de Moor.

Het concert opent met — een hele mond vol — Zwölf Variationen über das Thema “Ein Mädchen oder Weibchen” uit Mozart’ opera Die Zauberflöte. Hoe dat ook alweer was is te zien op YouTube, bijv.: www.youtube.com/watch?v=TD5J9Alt188. Beethoven maakte op dit vrolijke thema van Mozart twaalf prikkelende variaties voor piano en cello.

Meteen daarna klinkt dan de Kreutzer Sonate van Beethoven, voor piano en viool. Het werk stamt uit 1803 en is opgedragen aan violist Rudolphe Kreutzer — vandaar de titel. De Russische schrijver Lev Tolstoj was zo gegrepen door dit werk dat hij er in 1891 een novelle aan wijdde. Een man verdenkt zijn vrouw van ontrouw omdat zij zo innig de Kreutzer Sonate vertolkt met een huisvriend op piano. Hij raakt volledig in de ban van zijn jaloezie. Ook Margriet de Moor liet zich inspireren door deze sonate: in 2001 publiceerde zij háár novelle “Kreutzersonate”. Hoogste tijd om het origineel eens live te beluisteren!

Na een korte pauze spelen Caroline Wagner, Sanne van der Horst en Shuann Chai gezamenlijk het Pianotrio nr. 1 op. 49 van Felix Mendelssohn dat stamt uit 1839. Het is een van zijn meest geliefde kamermuziekwerken en bracht Schumann tot de uitspraak dat Mendelssohn zich met recht ‘de Mozart van de 19e eeuw’ mag noemen.

Hetzelfde programma is ook te zien op zo 5 februari om 15:00 uur in de Concertzaal van Emile van Leenen Piano’s, Lammermarkt 59, Leiden, toegang: € 15,- reserveren: info@debezetttingspeelt.nl)

Caroline Wagner was van 1997 tot 2009 als aanvoerder 2e violen en later ook als plaatsvervangend concertmeester verbonden aan het Radio Kamerorkest. Haar hart ligt bij het spelen in kleinere ensembles en dit deed haar in 2009 doen besluiten om zich volledig toe te leggen op de kamermuziek. Ook als soliste treedt Caroline regelmatig op, met concerten van onder andere Dvořák, Schumann, Bruch, Saint-Saëns, Beethoven en Brahms. Tijdens een internationaal festival in Bolivia trad zij op als Nederlandse afgevaardigde.
Caroline volgde haar studie aan het Koninklijk Conservatorium bij Kees Hülsmann. Ze volgde masterclasses bij Silvia Rosenberg, Rio Terakado, Emilio Moreno en Levon Chilingirian. Caroline won de Theo Olof prijs bij het Prinses Christina Concours (1988) en de derde prijs op het internationale Locatelli concours (1997). Naast viool en barokviool bespeelt zij ook de Hardanger Vedel.

Sanne van der Horst (1978) is celliste van het Rodin Pianotrio dat met grote regelmaat te beluisteren is op de grote en kleine podia in Nederland en daarbuiten. Daarnaast is ze vaste remplaçant in het Residentie Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Brabants Orkest en het Orkest van het Oosten. Sanne studeerde bij Marien van Staalen en Harro Ruysenaars aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als uitwisselingsstudente studeerde Sanne bovendien aan het Royal College of Music te Londen bij Jerome Pernoo en Jennifer Ward-Clarke (barokcello). Sanne deed orkestervaring op in het Nationaal Jeugdorkest en nam tijdens de verschillende tournees deel aan diverse kamermuziekprogramma’s. Zij volgde masterclasses o.a. bij: Uzi Wiezel, Schmuel Magen, Jaap ter Linden, Troels Svane, David Geringas, Anner Bijlsma, Quirine Viersen en Michel Strauss.

De Chinees-Amerikaanse pianiste Shuann Chai wordt aan beide kanten van de Atlantische Oceaan door publiek en pers geprezen voor haar vertolkingen op historische en moderne instrumenten.

Zie ook: www.debezettingspeelt.nl

Reacties zijn afgesloten.