zondag 15 april 2012 – 15.00 uur

BALKAN KWARTET
Robert Cekov – viool
Mihai Scarlan – contrabas
Vasile Luca – cimbaal
Marlies de Roos – panfluit

Het belooft weer een warmbloedig concert te worden met Balkan Kwartet Souvenir

Balkankwartet Souvenir

Op zondag 15 april om 15.00 uur is het Balkan Kwartet Souvenir in ’t Mosterdzaadje met volks- en zigeunermuziek uit Roemenië, Macedonië en Hongarije. Dit professionele kwartet bestaat uit de Macedonische violist Robert Cekov, de Roemeense bassist Mihai Scarlat, de Roemeense cimbalist Vasile Luca en de Nederlandse panfluitiste Marlies de Roos.

De mannen kwamen elkaar tegen in Nederland. Twee van hen werken bij het Holland Symfonia. Naast het orkest blijft de muziek uit hun geboortestreken hun passie. Het zit in hun bloed. Voor een bijzonder project van het Holland Symfonia: Aarde Balkan, hebben de drie mannen hun krachten voor de eerste maal gebundeld. Dit was een zeer groot succes. Nadat ze enkele jaren samen een trio hebben gevormd, hebben ze Marlies de Roos gevraagd hen te komen versterken. Het kwartet was een feit. Hoe succesvol hun samenwerking en de aanvulling met panfluit is, was te beluisteren en mee te maken bij de afsluiting van het concertseizoen van ’t Mosterdzaadje vorig jaar.

Balkan Kwartet Souvenir brengt muziek ten gehore die afkomstig is uit verschillende Balkan landen. Het gaat hierbij om folklore muziek. De muziek die al eeuwenlang van generatie op generatie wordt overgeleverd en daardoor de geest van de muziek in stand weet te houden. Robert Cekov, Mihai Scarlat en Vasile Luca hadden, voor ze naar Nederland kwamen, al een lange geschiedenis met Balkan muziek achter de rug. Marlies de Roos sluit hier, dankzij een specialisatie in de Roemeense folklore, naadloos bij aan. Zij maken uit de verzamelde zigeunermuziek hun eigen bewerkingen en ze nemen het publiek mee naar de rijke traditie van de volksmuziek. Dansen zoals de Hora’s; Geamparlele; maar ook de melancholieke Doina’s die van oorsprong uit het verre oosten komen en wel worden vergeleken met de westerse ‘Blues’. En Hongaarse muziek, ook wel muziek van het hart genoemd. Het wordt dus een opzwepend, weemoedig en vooral warmbloedig concert in ’t Mosterdzaadje.

Reacties zijn afgesloten.