vrijdag 6 april 2012 – 20.00 uur

Goede Vrijdag

STABAT MATER van PERGOLESI
Sabine Wüthrich – sopraan
Francine Vis – alt
met HET BERLAGE SAXOFOONKWARTET
Lars en Kirstin Niederstrasse
Peter Vigh en Eva Grinsven

Stabat Mater van Pergolesi

Het Berlage Saxofoonkwartet

De Stabat Mater van Pergolesi uit 1736 is een van de mooiste composities uit de muziekgeschiedenis. Op Goede Vrijdag 6 april om 20.00 uur verenigen zich zes topmusici om dit ontroerende werk in ’t Mosterdzaadje uit te voeren. De sopraan Sabine Wüthrich en de alt Francine Vis werken hierin samen met Berlage Saxophone Quartet.

Het Stabat Mater is een tekst uit de middeleeuwen waarvan de dichter onbekend is. Het is een gedicht over de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Jezus Christus en wordt traditiegetrouw rond Goede Vrijdag uitgevoerd. De woorden van deze tekst zijn door veel componisten op muziek gezet. Weergaloos is de versie van Pergolesi.

Sabine Wüthrich

De opdracht om het Stabat Mater te componeren kreeg Pergolesi al in 1734 van de broederschap van de Franciscanen in Napels. Tot die tijd werd elk jaar op Goede Vrijdag het Stabat Mater van Scarlatti uitgevoerd. Pas toen Pergolesi doodziek werd en zijn laatste maanden doorbracht in een klooster in Napels, voltooide hij zijn Stabat Mater. Hij werd 26 jaar oud, maar zijn muziek bleef leven.

De Zwitserse Sabine Wüthrich is veel gevraagd en zeer geliefd. Zij won prestigieuze prijzen en studiebeurzen. Componisten dragen werk aan haar op dit jaar is zij soliste in het Weinachtsoratorium van Bach in de grote zaal van het Concertgebouw.

Francine Vis

De mezzosopraan Francine Vis studeerde met onderscheiding af en vertolkte al veel (hoofd) rollen in theater en operaproducties. Met een studiebeurs kon zij in Kopenhagen een vervolgstudie aan de Opera Academie volgen en binnenkort zal zij bij de Koninklijke Deense Opera de rol van Flora in Verdi’s Traviata vertolken.

Het Berlage Saxophone Quartet bestaat uit Lars Niederstrasser (sopraan) Peter Vigh (alt), Kirstin Niederstrasser (tenor) en Eva van Grinsven (bariton). Sinds hun oprichting in 2008 wisten deze bevlogen saxofonisten zich al direct te onderscheiden. Zij wonnen in 2009 de eerste prijs bij het Saxofoonkwartetten concours. In 2011 wonnen ze zowel de jury als de publieksprijs bij het Storioni Festival én het Onwings! Presentatieconcours. In 2012 behaalden ze het Debuut/Vriendenkrans concours waardoor zij op alle grote podia in Nederland concerten zullen gaan verzorgen. Met een in Duitsland gewonnen concours ontving het kwartet een studiebeurs en worden er een reeks concerten in Duitsland voor ze georganiseerd.

Deze musici bij elkaar, verenigd in de muziek van Giovanni Battista Pergolesi belooft een bijzondere ervaring te worden.

Reacties zijn afgesloten.