vrijdag 25 mei 2012 – 20.00 uur

PIANORECITAL
Anna van Nieukerken
Chopin, Kapustin, Shostakovich, Gershwin

Sprankelend pianorecital met romantisch meesterwerk en een vleugje moderne jazz

Anna van Nieukerken
foto: Michel Marang

Op het programma dat de pianiste Anna van Nieukerken op vrijdag 25 mei om 20.00 uur in ’t Mosterdzaadje gaat spelen staan werken van Bach, Chopin, Gershwin, Kapustin en Shostakovitch.
Deze veelzijdige pianiste omschreef haar concert als volgt: Een sprankelend programma met een romantisch meesterwerk, preludes en fuga’s en een vleugje moderne jazz!

“Het openingsstuk is van Johan Sebastian Bach: de laatste prelude en fuga uit boek 1 van Das Wohl Temperierte Klavier (een serie van 48 preludes en fuga’s in alle toonsoorten). Dit bijzonder ingetogen en chromatische werk staat in de toonsoort b mineur. Bach gebruikte vrijwel altijd deze toonsoort voor zijn meest ingetogen en diepe composities. Chromatiek is het gebruik van halve toonafstanden (op de piano de kleinst hoorbare afstand tussen twee tonen).

Sonate Op. 58 van Frederic Chopin is ook in b mineur en stond al lange tijd op mijn verlanglijstje. Ik heb het werk ooit gespeeld tijdens mijn studie aan het Koninklijk Conservatorium en had veel zin om het weer te gaan studeren. Het is een monumentaal romantisch werk, gecomponeerd in de sonatevorm, naar klassieke traditie. Het opent met een groots, vorstelijk deel. Het korte tweede deel is licht en vrolijk van karakter. Het derde deel met zijn prachtige melodie lijkt op een nocturne. Het werk eindigt met een adembenemende finale in de hoofdtoonsoort.

Na de pauze speel ik Prelude en Fuga in Des van de Russische componist Dmitri Shostakovich. Ook Shostakovich schreef preludes en fuga’s in alle toonsoorten. U hoort een brutale prelude, die gevolgd wordt door een virtuoze, zeer chromatische fuga. En dan is het tijd voor wat lichter jazzy werk: allereerst de beroemde preludes van George Gershwin. Maar ook werk van de nog niet zo bekende Russische componist Nikolai Kapustin. Via een leerling van me kwam ik in contact met zijn briljante ‘fusion’: een mix van klassieke constructies en jazzidioom in een virtuoos jasje. Zeer sprankelende muziek”.

Anna speelde tijdens haar jeugd cello en piano. Zij ontving haar pianolessen van o.a. haar ouders. Zij studeerde klassiek piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij achtereenvolgens Rian de Waal, Ellen Corver en David Kuyken en ontving haar diploma Tweede Fase solospel en kamermuziek in 2004. Verder kreeg zij les van o.a. Yonty Solomon, Jörg Demus, Rudolf Jansen, Konrad Richter, Kamilla Bystrova en Edith Grosz-Lateiner. Zij volgt momenteel compositieles bij Reza Namavar. Anna treedt regelmatig op, zowel solistisch als in kamermuziekverband.

In juni 2010 trad zij op met de Shell Harmonie Amsterdam in Gershwins Rhapsody in Blue. In november 2011 voerde zij Beethovens vierde pianoconcert uit met het Alkmaars Symfonie Orkest.

Zij maakte ruim 8,5 jaar deel uit van het Rodin Pianotrio. Anna speelt in het Sandee/Van Nieukerken pianoduo. Daarnaast werkt ze samen met zangeres Inga Schneider, ook in muziektheaterverband. Ze speelt in Ensemble BloedRood. Samen met zangeres Valérie Friesen maakt zij muzikale acts.

Anna van Nieukerken trad op in vele grote en kleine zalen in Nederland (bijv. Het Concertgebouw, De Doelen, Vredenburg, Muziekgebouw aan ’t IJ, Muziekcentrum Frits Philips en het Korzo Theater), Duitsland, Finland, Indonesië en Griekenland. Ze was diverse malen op de radio te beluisteren (o.a. in het programma ‘Spiegelzaal’). Het Rodin Pianotrio won De Link Publieksprijs in 2004 en trad op in de serie Het Debuut in 2004-2005. Het Sandee/Van Nieukerken pianoduo bereikte in april 2009 de halve finale van het Internationaal Gaudeamus Vertolkersconcours. In mei 2009 behaalde het duo een finaleplek in het Internationaal Kamermuziekconcours Almere.

Anna treedt regelmatig op als componist, pianist en speler in muziektheaterprodukties en kindervoorstellingen. Combinaties tussen muziek en toneel fascineren haar. Zij componeerde muziek voor enkele toneelstukken, schreef diverse liederen en regisseerde een kindermusical. Zelf trad ze enkele malen op in de voorstelling ‘Sporen’ van dansgezelschap LeineRoebana.

Anna sloot in oktober 2010 de post-hbo opleiding mediation af aan de Hogeschool Leiden. Zij bemiddelt via Mediationkunst in conflicten in de artistieke sector.

Reacties zijn afgesloten.