zondag 16 september 2012 – 15.00 uur

PIANORECITAL
Vital Stahievitch
Schubert, Prokofiev, Schumann

Pianist Vital Stahievitch met pianoconcert van Schumann

Vital Stahievitch

Zondag 16 september om 15.00 uur horen we de pianist Vital Stahievitch met een pianoconcert van Schumann uitgevoerd met Music Minus One orkestbegeleiding. Met veel succes deed Vital Stahievitch dit eerder. Het publiek zal zich in een grote concertzaal wanen. Ook op het programma twee impromptu’s van Schubert en de vijfde pianosonate van Prokofiev.

Regelmatig betreedt Vital Stahievitch de grote podia in binnen- en buitenland, maar hij blijft Santpoort trouw. En met het Pianoconcert opus 54 van Schumann waarin het orkest door een kastje de zaal in komt, krijgen we in ’t Mosterdzaadje een totaal nieuwe belevenis voorgeschoteld. Zijn ervaring als solist met orkest is inmiddels enorm groot en op deze manier kan hij zichzelf ook eens als concertpianist presenteren. Het is een van de mooiste pianoconcerten ooit. Op het première speelde Clara Schumann de pianopartij. De muziek is echt romantisch, vol van liefde, passie en verlangen. Tussen pianopartij en orkest zijn veel dialogen, ook tussen binnen de pianopartij zelf. De finale is Chopin-achtig, met veel transparante passages van piano en trotse hoogtepunten. Dit allemaal na de pauze, want Vital opent hert concert met twee intieme en lyrische stukken van Schubert. Vervolgens de Vijfde Sonatevan Prokofiev, die eigenlijk niet ‘typisch Prokofiev’ is. Eerder klinkt het als Poulenc, met wie Prokofiev goed bevriend was. Na de Russische revolutie in 1917 ging hij, net als veel ander componisten naar het Westen. In Frankrijk, waar hij 10 jaar woonde, schreef hij balletmuziek voor Diagilev’s Ballet Russe. De 5e pianosonate is lyrisch, zacht en bijna impressionistisch. In 1950 veranderde Prokofiev in zijn meer bekende stijl het eind van het laatste deel.

Pianist Vital Stahievitch (1980) studeerde in Minsk aan het Nationale Muziek College bij Zoya Kacharskaya. In Nederland studeerde hij cum laude af bij Håkon Austbø aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2007/2008 volgde hij het Master Artistic Research-programma aan de Universiteit van Amsterdam bij pianoleraar Naum Grubert. Hij nam deel aan internationale festivals en masterclasses (met Boris Petrushansky, Leon Fleisher).
Zijn repertoire bestaat uit stukken van verschillende stijlen, van oudere muziek tot moderne stukken. Zijn voorkeur ligt echter bij Romantische en Russische componisten zoals Chopin, Schubert, Rachmaninov en Prokofjev.
In 2010 maakte hij twee grote concerttournees. Een theatertournee met het toneelstuk De Pianist, een oorlogsdrama over leven van Pools-Joodse pianist Wladyslaw Szpilman en een concerttournee voor het Vriendenkransconcours Het Debuut samen met violiste Ksenia Beltiukova.

Sinds Vital Stahievitch in Vilnius, Litouwen op zestienjarige leeftijd de tweede prijs op de Internationale Stasys Vainiunas Piano Competitie won, kreeg hij vaker optredens in Wit-Rusland en in het buitenland. Hij trad op met orkesten en kamerorkesten in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Mexico, Noorwegen, Griekenland, Rusland, Litouwen en de Verenigde Staten. Op de Internationale pianowedstrijd Minsk-2000 kreeg hij de speciale prijs voor beste uitvoering van een verplicht werk uit Wit-Rusland. Verder nam hij deel aan de Emmanuel Durlet internationale pianowedstrijd in Antwerpen (2001, 7e prijs), de Europese Unie pianowedstrijd Arcangelo Speranza in Taranto, Italië (2005, 2e prijs), de Internationale pianowedstrijd Minsk-2005, de Internationale Chopin pianowedstrijd in Marianske Lazne (Tsjechië), en het YPF Nationaal Pianoconcours (Amsterdam).
Drie maal werd hij door de regering van Wit-Rusland beloond met een prestigieuze beurs van het Special Fund for talented Youth: 1998, 2001 en 2003.

Vital Stahievitch bracht een cd uit met muziek van Schubert op het Italiaanse label Agora (2000) en met muziek van Prokofjev op het Nederlandse label EDS Music (2008).
Na auditie in 2011 werd Vital Stahievitch samen met de mezzosopraan Ruth Willemse toegelaten tot de Vrienden van het Lied.

Reacties zijn afgesloten.