vrijdag 14 september 2012 – 20.00 uur

EISLER TRIO
Muziek uit het Interbellum
Bauwien van der Meer – zang
Annedee Jaeger – gitaar
Joris van Haaften – cello
Eisler, Weill, Villa-Lobos

Breed scala aan muzikale stijlen en stemmingen Es Wechseln die Zeiten

Het Eisler Trio

De muziek uit de tijd tussen de twee wereldoorlogen, het interbellum, zal door het Eisler Trio op vrijdag 14 september om 20.00 uur in ’t Mosterdzaadje voor het voetlicht gebracht worden.

Het Eisler Trio bestaat uit Bauwien van der Meer (sopraan), Annedee Jaeger (gitaar) en Joris van Haaften (cello). In dit programma wordt muziek uit Europa en Latijns-Amerika samengebracht met werken van o.a. Massenet, Villa Lobos, Hans Eisler en Kurt Weill. Uitzonderlijk is de combinatie van zang, gitaar en cello, waarvoor weinig muziek geschreven is. Maar een muzikaal begaafd trio als dit schrijft eigen bewerkingen en wel zó goed, dat ze op menig muziekfestival van zich laten horen.

Terwijl in de jaren ’30 Europa afstevende op een crisis van ongekende grimmigheid, was er in Zuid Amerika in dezelfde periode ruimte voor ‘saudade’, een onvertaalbaar zoet-smartelijk verlangen. Deze contrasterende sferen vormen de basis van het programma Es wechseln die Zeiten, dat daarmee een breed scala aan muzikale stijlen en stemmingen bevat.

In de eerste helft klinken composities van onder anderen Almeida en Villa-Lobos. Beiden gebruikten typisch Braziliaanse vormen van volksmuziek, maar Villa-Lobos weefde hier op een unieke manier zijn liefde voor de muziek van de Duitse Bach doorheen. En zo zijn er, bij nader inzien, meer muzikale bruggen tussen de twee werelddelen.

De tweede helft bevat muziek van Hanns Eisler en Kurt Weill. Beiden moesten Duitsland ontvluchten vanwege hun kritische opstelling. In hun muziek klinkt zowel angst als ook deze kritiek door. Het programma wordt besloten met het lied Youkali van Weill, heel toepasselijk een tango habanera over een fictief eiland vol mooie dromen.

Bauwien van der Meer, Annedee Jaeger en Joris van Haaften vormen sinds 2011 het Eisler Trio (www.eislertrio.com). Bauwien studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te ’s-Gravenhage, Annedee en Joris aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Voor dit programma maakten zij van de meeste stukken eigen bewerkingen, waarbij de gitaar en cello elkaar prachtig aanvullen in de begeleiding van de zang. Zij maakten in samenwerking met East 74 en theaterregisseur Thomas van der Ham een theatervoorstelling genaamd: Youkali, voor het theaterfestival Vuurol.

De Gooi- en Eemlander schreef hierover: “(…) Dan overvalt ons de weemoedige zang van een sopraan. We herkennen liedjes van Kurt Weill. Een vrouw is op de vlucht. Uit haar koffer pakt zij een landkaart. Haar gezang wordt ondersteund door de klanken van een gitaar en cello. ‘Heimweh’ staat te lezen op het deksel van haar oude taperecorder. En als de verscheurde dame haar mantel aantrekt lezen we ‘Hoffnung’ op haar rug. In de verte sterft haar stem langzaam weg.”

Het Eisler Trio nam het programma van vanavond begin juli op voor een cd. Deze komt in september uit.

Reacties zijn afgesloten.