vrijdag 7 september 2012 – 20.00 uur

OPENINGSCONCERT
CELLO EN PIANO
James Lisney – piano
Joy Lisney – cello
Chopin, Schumann, Vriend en Britten

Sterke opening van het seizoen met de Londense James en Joy Lisney

Joy Lisney

Het openingsconcert van het nieuwe seizoen op vrijdag 7 september wordt verzorgd door de pianist James Lisney en zijn dochter, de celliste Joy. Uitgevoerd worden Chopin, Jan Vriend, Schumann en Britten.

Joy Lisney is 19 jaar en student aan het Clare College in Cambridge. Zij heeft reeds een imposante carrière gemaakt als celliste, zowel in orkesten als met haar vader met wie zij regelmatig recitals verzorgd. Joy was 6 jaar toen ze op de televisie kwam als veelbelovend jong talent van de 21ste eeuw. Sinds dat optreden volgden er tallozen en was zij in 2012 met haar vader twee maal in het Amsterdams Concertgebouw te beluisteren.

James Lisney

James Lisney kan zich ook komend seizoen weer verheugen op een groot aantal concerten waarin hij o.a. zal optreden in het Amsterdams Concertgebouw, de Berlijnse Philharmonie, het Gewandhaus in Leipzig. Aan de concerten die hij in ’t Mosterdzaadje geeft beleeft hij groot plezier, het is een plek waar hij graag komt en is nu zeker verguld er samen met zijn dochter op te gaan treden. In het voorjaar komt James terug met zijn vaste violist Paul Barrit met wie hij in twee concerten alle Beethovensonates voor viool en piano gaat uitvoeren. Dat is dus toekomstmuziek.

“September 7th is a double pleasure for me: Not only the perfect small venue for sharing music, but the family connection makes for music making of a very rare quality. We learn from each other and it is a particularly satisfying activity — long may it last!”

“De 7e september zal voor mij dubbel genieten zijn: niet alleen het perfecte plekje voor het delen van muziek met elkaar, maar ook de familie connectie geeft het musiceren een zeldzame kwaliteit. Wij leren van elkaar en het is een activiteit die heel veel voldoening geeft — moge het nog vele jaren duren!”

Chopin is de componist van pianomuziek bij uitstek. Slechts in 9 composities doet er een ander instrument mee. Zoals in de briljante sonate in G-mineur opus 65 voor piano en cello. Chopin droeg het op aan de cellist Auguste Franchomme waarmee hij het in 1848 zelf ook uitvoerde. Het was zijn laatste openbare concert want in hetzelfde jaar overleed Chopin.
Joy’s uitvoering van de Chopin sonate inspireerde de Nederlandse componist Jan Vriend to het schrijven van een stuk voor haar. Hij noemde het “Joy” en combineerde in een korte sprankelende compositie haar muzikaliteit en vakmanschap. De première vond dit jaar plaats in het Concertgebouw.

Het jaar 2012 is het jaar van Benjamin Britten. Deze beroemde Engelse componist werkte samen met de legendarische cellist Mstislav Rostropvich. De Sonata in C voor cello en piano opus 65 is één van de resultaten daarvan. De eisen die bij het uitvoeren van dit werk gesteld worden aan de cellist liggen heel hoog. Vandaar dat dit stuk niet zo vaak op het programma staat.
Uitermate romantisch zijn de vijf stukken Im Volkston die Robert Schumann schreef.

Goed begin van een concertseizoen vol hoogtepunten.

Reacties zijn afgesloten.