zondag 21 oktober 2012 – 15.00 uur

TRIO LIGNO
Gert Verrijdt – saxofoon
Liane Kuipers – fluit
Ties Kemper – klarinet
Maros, Schulhoff, Reiling, Lidl, Auric

Trio Ligno, een bijzonder ensemble

Trio Ligno

Op zondag 21 oktober om 15.00 uur is Trio Ligno te gast in ’t Mosterdzaadje. Trio Ligno is het verhaal van drie bevlogen musici die elkaar tijdens hun studie aan het conservatorium in Tilburg hebben ontmoet. Liane Kuipers (fluit), Ties Kemper (saxofoon) en Gert Verrijdt (saxofoon) besloten met elkaar een niet alledaags ensemble te vormen. Mede door het feit dat elk van deze instrumenten deel uitmaakt van een grotere familie, is Trio Ligno een ensemble met ongekende flexibiliteit. Ze spelen recht uit het hart de muziek die hen raakt. Een ware belevenis voor elke muziekliefhebber. In deze muzikale ontmoeting presenteren ze muziek van: Maros, Schullhpoff, Reiling, Lidl en Auric.

Op het programma enkele componisten die werkten in de moeilijkste periode in Europa: de opkomst van het nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog, de Hongaarse opstand, de hoogtijdagen van het communisme en de Praagse Lente. Geen wonder dus, dat deze componisten voor een groot deel vergeten zijn of nooit bekend zijn geweest. Maar volledig ten onrechte!

De Hongaar Maros was een leerling van Zoltán Kodály, de bekende Hongaarse meestercomponist. Schulhoff, de in Praag geboren Duitser, liet zich beïnvloeden door de opkomende jazz en door dansritmes uit verschillende culturen.

De jonge Nederlandse componiste Reiling liet zich bij het lezen over de Schotse neolithische nederzetting Skara Brae inspireren tot het schrijven van het gelijknamige stuk. De Tsjechische Lídl werd voornamelijk bekend met muziek voor Tsjechische films en schreef in een soort laatromantische stijl. Tot slot muziek van de Fransman Auric, die deel uitmaakte van de Groupe des Six en wiens eenvoudigste stukken vaak de beste waren.

Een mooi gevarieerd programma waarin de mogelijkheden van het trio worden tentoongesteld, zowel in stijl als in bezetting.

Reacties zijn afgesloten.