vrijdag 12 oktober 2012 – 20.00 uur

PIANODUO
Aafje van Gemert en Isabelle van Dooren
Schubert, Bach, Brahms, Debussy

Pianoduo met de mooiste pianowerken

Isabelle en Aafje

Op vrijdag 12 oktober om 20.00 uur zijn de pianistes Aafje van Gemert en Isabelle van Dooren te gast in ’t Mosterdzaadje. Zij spelen quatre-mains en soleren in muziek van Schubert, Bach, Brahms en Debussy.

De componisten in het programma zijn met een rode draad aan elkaar verbonden, de draad van inspiratie en bewondering. Zo was Brahms een grote bewonderaar van Schubert en Bach. Debussy groot liefhebber van Brahms en Bach. En Schubert, waarmee ze het concert gaan openen, met die geweldig mooie en ontroerende Fantasie, bewonderde vele anderen en dacht dat hij zelf een componist van niets was.

Brahms schreef over Schubert:
“Mijn liefde voor Schubert is een grote liefde, waarschijnlijk omdat zijn stukken niet tijdsgebonden of vluchtig zijn. Voor mij is hij als een kind van de goden, die met de donder van Jupiter speelt. Hij speelt in zulke regionen, op zo’n hoogte, dat anderen hem niet kunnen evenaren”

Debussy was onder de indruk van Brahms’ composities en bracht hem in 1887 een bezoek in Wenen. Brahms werd ook door Debussy beïnvloed. Zes jaar na hun ontmoeting schreef Brahms zijn Intermezzi op.119. Nooit eerder kwam hij zo dichtbij de impressionistische klank van Debussy als in de eerste intermezzo, die Clara Schumann beschreef als ‘de grijze parel’.

Debussy schreef over Bach:
“Bach, de Onze Lieve Heer van de muziek tot wie elke componist zou moeten bidden alvorens aan het werk te gaan, om zich voor middelmatigheid te behoeden”

Over zijn liefde voor muziek schreef Debussy:
“Hartstochtelijk houd ik van muziek en gedreven door die liefde probeer ik haar te bevrijden uit de steriele tradities die haar omklemmen. Het is een vrije levende kunst voor de buitenlucht, een kunst die vergelijkbaar is met de wind, de hemel en de zee”

Aafje van Gemert studeerde met onderscheiding af aan het Utrechts Conservatorium. Zij is pianiste van de Internationale Lied Masterclass in Amsterdam en het Project Orkest Utrecht. Voor eigentijdse muziek specialiseerde zij zich bij Ton Hartsuiker.

Isabelle van Dooren studeerde in Utrecht en Milaan. Zij maakt muziektheatervoorstellingen en werkt samen met zangers en instrumentalisten. Zij organiseert concerten in haar studio in Utrecht.

Reacties zijn afgesloten.