zondag 25 november 2012 – 15.00 uur

“DAT LEVEN IS VOORBIJ….”
Irina Plyassova – zang
Nathalia Bokova – piano
onbekende schatten van Russische cultuur o.a. Shaporin, Molchanov, Sviridov

“Dat leven is voorbij….” over de tijd in Rusland voor de revolutie

Irina Plyassova

“Dat leven is voorbij….” is de titel van het programma dat de uit Rusland afkomstige zangeres Irina Plyassova en de pianiste Nathalia Bokova op zondag 25 november om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje gaan uitvoeren. Muziek van Shaporin, Sviridov en Molchanov, geschreven op teksten van twee grote Russische dichters Alexander Blok en Sergey Esenin. Zij moesten het conflict met de Sovjet Unie met de dood bekomen.

Onbekende schatten uit de Russische cultuur naar buiten te brengen, dat is één van de missies die het duo heeft. Hun liefde voor dichtkunst en muziek, hun talent en gevoel voor het samenstellen van boeiende programma’s bindt hen al jaren samen.

Nathalia Bokova

In dit programma “Dat leven is voorbij….” horen we de dichter Alexander Blok over zijn leven van vóór de revolutie. De componist Jury Shaporin zette er de muziek bij . “Verre jeugd”heet de cyclus die uit tien liederen bestaat. Ze gaan over zijn jonge jaren waarin hij opgroeit in een intelligente en culturele familie, goed opgeleid wordt, maar na de revolutie daar niet veel aan had. Hij moest om te overleven wel schrijven voor het nieuwe regime. Dit cyclus schreef Shaporin in het jaar 1939 waarin veel wetenschappers en intellectuelen vermoord werden. Blok zelf hongerde zich dood al in 1921.

Na deze toch wel weemoedige liederen wordt de sfeer heel anders met de dichter Sergey Esenin. Hij kwam van het dorp en hield van alles wat Russisch was, de natuur, de muziek en ook de drank. Het was een markante man die uiteindelijk ook in botsing kwam met het communistische regime. Net als Blok was hij teleurgesteld over wat de revolutie bracht. Onder dubieuze omstandigheden werd hij op 30 jarige leeftijd vermoord.

Irina en Nathalia zullen tijdens het concert de nodige uitleg geven over de teksten.

Zij leerden elkaar in Nederland kennen, maar kregen hun opleiding in Moskou en Alma-Ata.

Reacties zijn afgesloten.