zondag 18 november 2012 – 15.00 uur

KLARINET EN PIANO
Paul Kaiser – klarinet
Patrick Hopper – piano
Ferdinand Ries, Ernest Chausson, Carl Nielsen en
Robert Muczynski

Klarinet en Piano

Paul Kaiser en Patrick Hopper

De concerten die de klarinettist Paul Kaiser en de pianist Patrick Hopper samenstellen zijn immer verrassend voor het publiek. Op zondag 18 november om 15.00 uur spelen ze werken van Ries, Chausson, Nielsen en Muczynski.

Dat er zulke originele componisten worden uitgevoerd komt omdat Paul Kaiser verbonden is aan het tijdschrift De Klarinet. De sappige details over de stukken gaat hij tijdens het concert vertellen.

Het concert opent met de Sonate Sentimentale uit 1834 van Ferdinand Ries, een leerling van Beethoven. Hoewel dat zijn idool was, componeerde hij zelf in een heel eigen lyrische en expressieve stijl.

Ernest Chausson schreef zijn Andante et Allegro als inzending voor de Prix de Rome (een prestigieuze compositiewedstrijd) die hij overigens niet won. Een mooie lyrische samenwerking tussen piano en klarinet in de Andante mondt uit in een tour de force voor de klarinet in de Allegro. Dit stuk is heel populair bij concoursen en eindexamens!

Bij Carl Nielsen denkt iedereen meteen aan zijn beroemde klarinetconcert, maar dat is niet het enige wat hij voor klarinet schreef. Gelegerd als soldaat in Odensee schreef hij in 1881 de Fantasistykke die hij aan een collega opdroeg.

Robert Muczynski is één van de bekendste eigentijdse componisten in Amerika en schreef Time Pieces in 1984 voor een internationale klarinettistencongres in Londen. Elk van de vier delen laat een andere facet van het instrument zien: omvang, techniek, kleur en expressiviteit. De titel ‘Time Pieces’ duidt volgens de componist niet op de mechanische tijd van klokken, maar eerder op het besef van de verdeling van ons hele leven in de tijd.

Op achtjarige leeftijd is Paul Kaiser begonnen met klarinet spelen. Na zijn middelbare school is hij naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gegaan. Hij studeerde bij Pierre Woudenberg en heeft daar zijn diploma Docerend Musicus gehaald. Daarna heeft hij bij Hans Colbers aan het Amsterdams conservatorium een post graduate studie gevolgd. Vanaf midden jaren ’90 heeft Paul regelmatig lessen gevolgd bij en meegedaan aan festivals in het buitenland. Docenten waren onder meer Sabine Meyer, Thomas Friedli, James Campbell en Michael Collins. Al tijdens zijn studie is Paul les gaan geven. Hij is verbonden geweest aan meerdere muziekscholen en heeft een privé lespraktijk.

Momenteel speelt Paul samen met pianist Patrick Hopper, geeft hij les en werkt hij als journalist voor tijdschrift De Klarinet.

In Nederland geboren en getogen, bezocht Patrick Hopper in Den Haag de “British School in the Netherlands”. Toen hij negen jaar oud was begon hij aan zijn pianostudie. In 1983 won hij het Edith Stein Concours (het latere Prinses Christina Concours). Vier jaar later begon hij aan zijn conservatoriumstudie in Den Haag onder leiding van de uit Letland afkomstige pianist Naum Grubert. In 1992 studeerde hij af met onderscheiding. Sindsdien concerteerde Patrick Hopper met succes in onder meer Engeland, voormalig Yougoslavië, Zwitserland, Spanje en in de Verenigde Staten. In Nederland is hij veelvuldig te beluisteren als solo pianist, als begeleider en als kamermuziekspeler.

In 1998 voerde hij de complete serie Études van Chopin uit en in 2000 speelde hij alle composities voor piano solo van Schubert. Naast zijn activiteiten als uitvoerend kunstenaar is hij als pedagoog in Den Haag werkzaam en is hij kerkmusicus, dirigent, componist en organist. Wekelijks geeft hij een orgelconcert in Scheveningen. En dagelijks werkt hij de website van ’t Mosterdzaadje bij.

Reacties zijn afgesloten.