zondag 4 november 2012 – 15.00 uur

CELLO EN PIANO
Ivana Poparic – cello
Frederic Voorn – piano
o.a. Beethoven, Schumann en Fauré

Celliste Ivana Popavic en pianist Frederic Voorn als duo terug op het podium

Ivana Poparic

Op zondag 4 november om 15.00 uur treden in ’t Mosterdzaadje op de celliste Ivana Poparic en de pianist Frederic Voorn. Op het programma o.a. werken van Beethoven, Schumann en Fauré. Ivana Poparic en Frederic Voorn gaven in de jaren negentig van de vorige eeuw regelmatig samen concerten. Nu hebben ze de draad weer opgepakt en staan ze komende tijd met groot plezier op verschillende podia in binnen- en buitenland.

Van Beethoven spelen ze de Sonate in A groot op. 69, de meest bekende. Het werk behoort tot zijn middenperiode en werd in hetzelfde jaar gecomponeerd als het Vioolconcert en de Vijfde en Zesde Symfonie. Het is een van de eerste sonates waarin cello en piano volkomen gelijkwaardig zijn. Het was in die tijd namelijk niet ongebruikelijk om sonates voor viool en piano te omschrijven als pianosonates met begeleiding. De viool of cellopartij hing er dus maar een beetje bij. Zo niet in deze beroemde cellosonate.

De Drei Romanzen op. 94 van Robert Schumann werden oorspronkelijk voor hobo en piano geschreven, maar zulke prachtige muziek wil ook door andere instrumentalisten worden uitgevoerd. Deze bewerking voor cello is van de hand van de beroemde cellist Valter Despalj.

De Deuxième Sonate pour Violoncelle et Piano op. 117 is, net als de Eerste Cellosonate, een laat werk van Gabriel Fauré. Hij componeerde het in 1921, drie jaar vóór zijn dood. Fauré’s componeerstijl sloeg een brug tussen de laatromantiek en het impressionisme en hij werd door aanhangers van beide stromingen gewaardeerd. Dat was een zeldzaamheid, want van Fauré’s tijdgenoot Camille Saint-Saëns moesten de impressionisten maar weinig hebben. Fauré heeft het impressionisme ook beïnvloed en dat was andersom ook het geval, zoals mag blijken uit deze Tweede Cellosonate op. 117.

Ivana Poparic studeerde in Keulen bij Boris Pergamenschikow en in Amsterdam bij Dimitri Ferschtman en Elias Ariscuren. Zij maakte deel uit van internationaal vermaarde ensembles zoals de Amsterdam Sinfonietta, het Strijkorkest van Belgrado en The New European Strings.

Frederic Voorn studeerde in Utrecht bij Håkon Austbö, in Londen bij Peter Feuchtwanger en in Moskou bij Lev Naumov. Behalve als pianist is hij ook bekend van zijn Radio 4 programma Pianistenuur, componeert en dirigeert hij.

Voor meer informatie, zie: www.ipoparich.com en www.fredericvoorn.nl.

Reacties zijn afgesloten.