Donateursbrief april 2015

Santpoort, 23 april 2015

Lieve vrienden van ’t Mosterdzaadje,

Pim en Paula

Vogelgezang, geur van een lekkere vette hyacint, voorzichtig groen aan de bomen, een tijd vol verwachting. En al 70 jaar vrede. Wat een schril contrast met de beelden van mensen op vlucht voor oorlogsgeweld, verwoeste woonplaatsen achterlatend. De beelden van mannen, vrouwen en kinderen die vol hoop op een veilig bestaan naar de overkant van het water willen. Daar waar een nieuwe kans van leven is. Allemaal niet dus. De wanhoop van deze arme zielen en de machteloosheid iets te doen, maakte dat ik mijn eigen lenteoffensief begon. Onder het in etappes ruimen van het huishoudelijk slagveld besefte ik des te meer wat een voorrecht en geluk het is te leven in vrijheid en vrede.

Het is op 13 mei 32 jaar geleden dat het eerste concert werd gegeven in ’t Mosterdzaadje. Een paar jaar eerder op diezelfde datum werd Pim geboren. Dat alle twee gaan we vieren met een prachtig concert met na afloop een glaasje. Ook al zijn we 2560 concerten verder en wat ouder, veel aan de opzet en inhoud van ’t Mosterdzaadje is niet veranderd. Wél de bekendheid onder musici die steeds groter wordt. Door internet en onze website weten mensen over de hele wereld van het bestaan van dit mooie concertzaaltje. En eigenlijk wil iedereen er ook optreden. Toen op 1 april, traditiegetrouw de musici zich telefonisch meldden voor een datum in het nieuwe seizoen, moesten we al vóór 8 uur iedereen teleurstellen omdat er gewoon geen plek meer vrij was. Volgend jaar vullen we de agenda met de aanmeldingen die er naast zaten en de jaren daarvoor óók al misgrepen.

Het archief van ’t Mosterdzaadje

De geschiedenis van ’t Mosterdzaadje is door een drietal archivarissen vanuit volle dozen papier en plakboeken op een Excel document gezet. Het is nog niet klaar, maar de eerste jaren vanaf 1983 tot 1997 kunnen bekeken worden op onze website. De bijbehorende cassettebandjes worden erbij gezocht. Of er nog wat opstaat betwijfel ik….misschien is het geluid net zo verbleekt als bij oude kleurenfoto’s. Maar wie laat er tegenwoordig nog foto’s afdrukken? Mijn kleinkinderen zijn ‘verslaafd’ aan de mobiele telefoon waar ze foto’s mee maken en dan elkaar doorsturen. Niet alleen kinderen, maar bijna iedereen om mij heen heeft zo’n smartphone en is daar druk mee in de weer. Voorlopig weiger ik aan dit, alle aandacht opvragende apparaat, te beginnen. En heel soms kun je in de trein nog best iemand treffen zonder dopjes in het oor en een veegplankje op schoot.

De maand mei in ’t Mosterdzaadje laat alle facetten van de menselijk stem horen. En wat hebben veel mensen, écht onbegrijpelijk, toch een hekel aan zang! In mei moeten die nog maar eens luisteren of hun afkeer niet een vooroordeel is. Het is zesstemmig Russisch, Franse Chansons, een liedrecital (gouden stem van Sabine Wüthrich), een a capella trio en Italiaanse opera. Er hoeft niet gekozen, u bent welkom bij alle uitvoeringen!

Na half juni even rust. Daarna wacht het nodige onderhoud en schoonmaakwerk. We kunnen best wat stevige handen erbij gebruiken. Heel graag! 

Met vriendelijke groeten,

Pim Reiding en Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.