Donateursbrief oktober 2015

Lieve vrienden van ’t Mosterdzaadje,

Heel veel dank aan alle donateurs die de Stichting ’t Mosterdzaadje ook dit jaar weer in staat stellen de meest fantastische concerten te organiseren en de musici daardoor wel iets méér dan hun kosten te kunnen vergoeden. De opbrengsten van de collectes zijn lang niet altijd toereikend en uit de kas van donateurs wordt het nodige aangevuld. Dat maakt het ook mogelijk om behalve solo, duo en trio optredens, ook kwartetten en zelfs kwintetten te laten spelen. Zoals in november het internationale Melisma Saxofoonkwartet, intercontinentale Khachaturian Ensemble en het befaamde Italiaanse strijktrio Voces Intimæ. Wij zouden het liefst u allen persoonlijk willen bedanken, maar bij een naam is niet altijd een gezicht. Maakt u zich bekend, dan heffen we na afloop een glas op de kunst in het algemeen en de muziek in het bijzonder.

Olivia en
Pieter Grimbergen

Op de leerlingenuitvoering wees de pianist Pieter Grimbergen weer eens op het belang van met muziek bezig zijn. Dat hij de kans krijgt jonge mensen muziekles te geven vindt hij een groot goed en een voorrecht voor de kinderen, maar, zo zei hij, het hele muziekonderwijs zou in schoolverband moeten plaatsvinden. Er wordt momenteel vanuit het ministerie geld vrij gemaakt voor scholen om muziek weer op de kaart te zetten. Nu maar hopen dat de onderwijsopleiding zelf het vak niet geschrapt heeft. Op de basisschool door twee van onze kleindochters bezocht, wordt een muziekproject gedaan. ‘Meester Pietje’ speelt gitaar en leert de kinderen liedjes, die ik weer van hun kan leren. Vol enthousiasme vertellen ze over hun muziekles en hoe ze met emmers en lepels als trommels de muziek ritmisch ondersteunen. Dat plezier om met elkaar te musiceren kan een basis leggen voor een interesse die een leven lang meegaat.

Iets anders: een benzinestation dat goede doelen steunt op gebied van sport en cultuur. Dat gebeurt in Velsen-Zuid bij Peut, aan de Minister van Houtenlaan. Van elke liter benzine gaat er 1 cent naar een door de klant te bepalen doel. En zo kunt u bij afrekenen onder de noemer ‘muziek’ kiezen voor ’t Mosterdzaadje. Ik zou er bijna de fiets voor laten staan.

kleindochter Emilia

Over bewegen gesproken. Bijna elke ochtend zetten we de tv op ‘programma gemist’ en doen we mee met Nederland in Beweging. En dat vinden veel mensen maar een heel suf iets. Maar heus, het is net cabaret en al is de muziek niet onze smaak, de oefeningen zijn prima en wij proberen onze ledematen wat soepel te houden. Het is een mooi begin van de dag.

Hoe anders is dat bij grote groepen vluchtelingen. Ontheemd en in grote onzekerheid wat de dag zal brengen. De beelden van ‘stromen’ mensen die voor dichte grenzen hun heil moeten zoeken in barre omstandigheden roept schaamte op. Van het christendom met naastenliefde hoog in het vaandel, is weinig te merken. Wat opvalt is de grote onmacht aan alle kanten om oplossingen te zoeken. De politici moeten als acrobaten heel veel ballen in de lucht houden. Wat een benijdenswaardige luxe dus als je van je dag een mooie dag kunt maken. En dat mooie zit met name in de keuzes die je kan maken. ’t Mosterdzaadje helpt u daarbij een handje. Bezoek wat vaker een concert. Keus genoeg en kwaliteit gegarandeerd. En muziek biedt dan wel geen oplossing voor wereldvrede, het verlost wel even de geest uit de greep van een beklemmende onmacht. 

Met vriendelijke groeten,

Pim Reiding en Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.