Donateursbrief oktober 2016

Santpoort, 18 oktober 2016

Lieve vrienden van ’t Mosterdzaadje,

Muziek is als medicijn dan wel niet tegen alle ziektes opgewassen, maar toch: muziek doet meer dan we denken. In zijn nieuwe boek wijdt de bekende neurobioloog Dick Swaab er een heel hoofdstuk aan: En daarom is ’t Mosterdzaadje niet alleen een concertzaaltje, maar tevens kuuroord. Dank jullie allemaal dat we met elkaar deze bron van heilzame creativiteit niet laten opdrogen.

Het thema van de Kinderboekenweek was ‘Opa en Oma’. Op de basisschool van Olivia stond daar alles van in het teken. Grootouders kregen vragenlijsten voorgeschoteld over spelletjes op het schoolplein en de inrichting van de klas. Ik zat dan wel op mijn eigen oude school, maar zag ook wel dat er veel veranderd was. Bokkiespringen? Nooit van gehoord. Inktpotje in de schoolbank? Knikkertijd en springtouwtijd….bij mij kwamen de herinneringen in geur en kleur naar boven. Maar met drie ballen tegen de muur lukte me nooit.

Thuis moet ik wél heel wat ballen in de lucht houden. Kom uren te kort door de extra taken die met Pims overlijden erbij zijn gekomen. Het begint ook wel saai te worden die lange avonden. De spannende series zijn voor in mijn eentje niet zo geschikt. Maar soms komt hij, geloof of niet, onverwacht te hulp. Ik reed laatst in het donker weg bij ’t Mosterdzaadje toen iemand zei: ‘Je achterlicht doet het niet’. Zeg ik: ‘En mijn fietsenmaker is er óók al niet meer…’. Kom ik thuis straalt mijn achterlicht helder in het duister.

Na een soort vacuüm komt de wereld met al zijn onverkwikkelijkheden weer binnen. Zoveel geweld door oorlog, zoveel getraumatiseerde mensen. Kapotte steden en mensen op zoek naar veiligheid. En als mensen maar lang genoeg in onmenselijke omstandigheden leven en nergens welkom zijn, blijft er van deze ontheemden niet veel menselijks meer over. Dat er hier in Nederland nog over relatief onbenulligheden geklaagd wordt is eigenlijk heel misplaatst. Wij leven op een van de beste plekken op aarde.

Over de maanden november en december in ’t Mosterdzaadje valt echt niets te klagen. Het is een super programma met allemaal topmusici. En afwisseling genoeg. Bekende namen, maar ook nieuwe sterren. En wat had mijn moeder het programma van Jules de Corte leuk gevonden. Zij was fan. Ik toen nog niet, maar nu ik zijn teksten begrijp heb ik het van haar overgenomen. En de meest ultieme vorm van kamermuziek in trio en kwartetvorm is rijkelijk vertegenwoordigd en kunnen ze gewoon hun vergoeding krijgen. Het tekort uit de collecte wordt aangevuld met geld uit de kas van donateurs.

Vanuit onverwachte hoek is er een donateur bijgekomen: Tankstation ‘Peut’ aan de Minister van Houtenlaan in Velsen-Zuid. ’t Mosterdzaadje staat bij de goede doelen en na tanken kun je aangeven dat je daar de 1 cent per liter getankte benzine aan wilt schenken. Op deze manier kwam al 200 euro binnen! Toch maar zo veel mogelijk blijven fietsen natuurlijk.

Musici zijn nog steeds blij verrast met een optreden in ’t Mosterdzaadje. Ze houden van de ruimte en de sfeer, en van jullie als publiek. Het blijven hun meest geliefde concerten. Wat een rijkdom toch om daar zo van te mogen genieten. Ons muzikale kuuroord voor hart en ziel. 

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.