Donateursbrief december 2016

Santpoort, 19 december 2016

Lieve vrienden van ’t Mosterdzaadje,

Het valt niet mee een opbeurende brief te maken. De wereld om ons heen is in rap tempo aan het veranderen. Dagelijks krijgen we de aanblik van door oorlog verwoeste steden en getraumatiseerde mensen die nergens heen kunnen of welkom zijn. Aanslagen waarbij zelfs kinderen als bom ingezet worden. Onschuldige burgers die uit leven weggerukt worden of levenslang geestelijk en fysiek verminkt verder moeten. De vrede en vrijheid die wij bijna vanzelfsprekend vinden komt met het afbrokkelen van de Europese Unie in gevaar. Democratie staat op het spel en nationalisme en populisme steken de kop op. Met het ijs op Antarctica gaat het ook niet best en de nieuwe president van Amerika heeft andere belangen dan het klimaat. En als er dan ook nog dicht bij huis goede vrienden erg ziek worden, dan stemt dat niet zo vrolijk.

Dit alles maakt dat de donkere dagen voor de Kerst, waarin verwachtingsvol uitgezien wordt naar het licht, hun glans wat verliezen. Voor mij zijn de feestdagen voor het eerst zonder Pim ook confronterend. Net als met Sinterklaas was Kerst altijd de tijd van Pim achter de piano en de hele familie meezingend uit volle borst. De goede herinneringen zijn er gelukkig genoeg na een lang leven met elkaar.

Ik heb besloten het leven met mezelf als gezelschap verder te gaan. Ik moet mezelf dan ook wel eens opporren en moed inspreken om de dingen te doen die nu onvermijdelijk tot mijn taak zijn gaan behoren. Zielsdankbaar ben ik voor de liefdevolle familieverbanden en de warme vriendschappen. Ik schuil in hun warmte. Net zoals in ’t Mosterdzaadje, de plek waar Pim voor mij en ook voor anderen nog zo aanwezig is. ’t Mosterdzaadje waar je luisterend met elkaar naar de muziek even alle benauwdheid over de onzekerheid in de wereld vergeet en je hart gevuld wordt met klanken. Alsof je lucht krijgt en die boze angstaanjagende buitenwereld even kan vergeten.

Kerstkaart 2016

Gelukkig dat mijn kleinkinderen nog onbevangen van de kerstboom en alle glitter kunnen genieten. De oudsten verheugen zich op het vuurwerk. Met drie kinderen op de middelbare school die een heel eigen en druk leven leiden vol sport, huiswerk en vrienden heeft mijn dochter Katja naast haar werk een hele klus. De kleintjes zie ik nog het meest en dat is genieten.

Oud en Nieuw ga ik vieren met de familie van Dasha in Minsk. En daarom ben ik, tussen alle bedrijven door, begonnen het Russisch alfabet onder de knie te krijgen. Dan merk je wel dat je hersens niet zo flexibel meer zijn.

Jullie, donateurs, bedankt dat we met elkaar dit concertzaaltje in stand kunnen houden. Ook de musici zijn er gelukkig mee. Ze komen graag van heinde en ver om er de mooiste muziek te maken. Kijk maar eens even wat januari en februari te bieden heeft. Dank aan de trouwe bezoekers en de vrijwilligers. Eén van hen is Marion de Looper die dit jaar de kaart maakte.

С Ноым годом

Met vriendelijke groeten,
Paula Blom

Reacties zijn afgesloten.