EXPOSITIE januari/februari 2019

schilderijen van Joanna Paree

De regenboog die altijd weer terugkomt

Schilderij van Joanna Paree

Hoe kleur ons geest geeft
Als je gewoon van de kleuren kunt genieten…. hoef je mogelijk na deze zin niet verder te lezen en zie je zomaar vanzelf iets van het denk- en schuifwerk achter de panelen.
En over mij en mijn werk kun je verder kijken op www.joannaparee.nl

Maar….
Met het woord ‘spectrum’ drukte Newton zijn verbazing uit over zijn vondst dat als je zonlicht zeeft, alles onder de zon aan het menselijk oog ‘verschijnt’ in een veelvoud van kleuren en zo aan alles wat de natuur ons biedt ‘geest’ geeft, dat wil zeggen alles ‘bezielt’. De zee en de wolkenloze lucht onder helder zonlicht worden blauw en dat stemt ons meestal gelukkig, beïnvloedt onze stemming. Rood is vuur, is hartstocht.
En zo krijgen ‘de duizend dingen’ (de Chinese uitdrukking voor alles onder de zon) op onze planeet voor ons hun identiteit.
En ook de kleuren op zich hebben identiteit; ze stemmen ons droevig, ze stemmen ons gelukkig en alle schakeringen van gemoedsbewegingen daar rond omheen.

De erkenning daarvan ligt aan de basis van de abstracte stroming in de schilderkunst. Kleuren ‘spreken’ uit zichzelf al. Hebben van zich al een ‘taal’. Ze zijn ‘taal’. Ze ‘verlichten’ ons, terwijl we weten dat zonder die kleuren alles op aarde donker en dood zou lijken.

Naast mijn al levenslange fascinatie voor de regenboog was het Newtons verbazing over hoe kleur ons ‘geest’ geeft, die me motiveerde om de kleurenreeks in de volgorde zoals die in het spectrum aan onze geest verschijnt, in 37 panelen te vangen. Met al zijn verschuivingen aan gemoedsbewegingen die daarin door ons mensen doorlopen worden.

Maar eerlijkheidshalve (zoekplaatje) klopt op de panelen de volgorde van de kleuren niet helemaal. Soms ontdek je iets pas als het klaar is en dan blijkt het toch af te zijn.

Me op deze manier verbinden met de kleuren heeft mij veel voldoening gegeven en ik hoop dat et voor het publiek tijdens het luisteren naar de muziek iets extra’s toevoegt.

Reacties zijn afgesloten.